“Minden ember genetikai sajátossága határozza meg azt, hogy milyen az emésztőrendszeri és az idegrendszeri beállítottsága, és melyik úgynevezett anyagcseretípusba tartozik. Az anyagcseretípus ismerete kulcsfontosságú a szükséges tápanyagarányok és a megfelelő étrend összeállításához. A különböző anyagcseretípusok szénhidrát-, zsír- és fehérjeigénye eltér egymástól. Ezért nem lehet minden embernek ugyanazt az általános ajánlások alapján felépített étrendet megtervezni” – mondja Bihari Nóra, a BodyWakes dietetikusa. Azt, hogy milyen ételeket kívánunk, főként a hormonális beállítottságunk határozza meg: 4 fajta hormontípust különböztetünk meg.
A hormontípusunk az alkati tényezőkön kívül befolyással van az ízpreferenciánkra, kedvenc ételeinkre is – mondja Bihari Nóra. Nem véletlen az, hogy valaki a sajtok, tejszínes ételek nagy kedvelője, el sem tudja képzelni a napját tejeskávé nélkül, vagy az édességek, gyümölcsök, méz, az, ami a kedvenc élelmiszerei közé tartozik. Megint másik hormontípust vizsgálva megfigyelhetjük, hogy a vörös húsok, kolbász-, szalámifélék, fűszeres-, magyaros ételek, vagy éppen a csípős fűszerek azok, amik előszeretettel kerülnek az asztalra. Könnyen eshetünk a hormontípusunk csapdájába. Ezek az élelmiszerek – bár kívánjuk őket – hosszú távon fogyasztva az adott mirigyműködés és az anyagcsere lassulását eredményezhetik.