Életmód

Lehet, hogy ezzel rontod el a diétádat, de nem tudsz róla

A négyféle hormontípusba tartozó emberek különböző ételektől híznak. A sors vagy inkább szervezetünk fintora, hogy sajnos pont ezeket az ételeket kívánjuk leginkább, így akár hosszú távon napi rendszerességgel is fogyaszthatjuk, amivel nem biztos, hogy testünk számára jót teszünk, még ha azt érezzük, szükségünk is van rá.

“Minden ember genetikai sajátossága határozza meg azt, hogy milyen az emésztőrendszeri és az idegrendszeri beállítottsága, és melyik úgynevezett anyagcseretípusba tartozik. Az anyagcseretípus ismerete kulcsfontosságú a szükséges tápanyagarányok és a megfelelő étrend összeállításához. A különböző anyagcseretípusok szénhidrát-, zsír- és fehérjeigénye eltér egymástól. Ezért nem lehet minden embernek ugyanazt az általános ajánlások alapján felépített étrendet megtervezni” – mondja Bihari Nóra, a BodyWakes dietetikusa. Azt, hogy milyen ételeket kívánunk, főként a hormonális beállítottságunk határozza meg: 4 fajta hormontípust különböztetünk meg.

A hormontípusunk az alkati tényezőkön kívül befolyással van az ízpreferenciánkra, kedvenc ételeinkre is – mondja Bihari Nóra. Nem véletlen az, hogy valaki a sajtok, tejszínes ételek nagy kedvelője, el sem tudja képzelni a napját tejeskávé nélkül, vagy az édességek, gyümölcsök, méz, az, ami a kedvenc élelmiszerei közé tartozik. Megint másik hormontípust vizsgálva megfigyelhetjük, hogy a vörös húsok, kolbász-, szalámifélék, fűszeres-, magyaros ételek, vagy éppen a csípős fűszerek azok, amik előszeretettel kerülnek az asztalra. Könnyen eshetünk a hormontípusunk csapdájába. Ezek az élelmiszerek – bár kívánjuk őket – hosszú távon fogyasztva az adott mirigyműködés és az anyagcsere lassulását eredményezhetik.

Lehet, hogy ezzel rontod el a diétátad, de nem tudsz róla
Lehet, hogy ezzel rontod el a diétátad, de nem tudsz róla
Lehet, hogy ezzel rontod el a diétátad, de nem tudsz róla
Lehet, hogy ezzel rontod el a diétátad, de nem tudsz róla

SZABAD-E FOGYÓKÚRÁRA FOGNI A GYEREKEKET?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top