8 darab kis fánkhoz
Hozzávalók: • 5 dkg amarántliszt • 3 dkg olajtalanított mandulaliszt • 2 dkg kókuszliszt • 5 g élesztő • 1 tk kókuszcukor • 0,5 dl meleg víz • 2 tojássárgája • 1,5 dkg olvasztott vaj • 2 dkg porított xilit • 0,8 dl kókusztej • 1 csipet só • kókuszzsír a sütéshez • 1 kis üveg cukormentes baracklekvár |
A háromféle lisztet összekeverjük, meleg helyen tartjuk. Az élesztőt a kókuszcukorral felfuttatjuk 0,5 deciliter meleg vízben. A tojások sárgáját, a vajat, a xilitet, a kókusztejet, a sót és a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a lisztkeverékhez, és összegyúrjuk a masszát. Meleg helyen hagyjuk állni. Kb. fél óra után a tészta kicsit levegősebbé válik. Kisméretű fánkokat formázunk belőle, és 2 ujjnyi forró kókuszzsírban mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. Több réteg konyhai papírtörlőre tesszük őket, hogy a felesleges zsírt felszívja róluk, és baracklekvárral tálaljuk az édességet.
Hasonló recepteket Mezei Elmira: Ünnepek paleolit módra című könyvében találhattok.