Életmód

30 év börtönre ítéltek egy lányt, mert elvetélt

El Salvadorban az abortusz minden formája illegális. A 18 éves lány a bíróság szerint vétett a törvény ellen.

A második gyermekével várandós Guadalupe egy tehetős családnál dolgozott házvezetőnőként, amikor munka közben rosszul lett. Bevitték a legközelebbi kórházba, ahol az orvosok csak egy pillantást vetettek rá, majd hívták is a rendőrséget. A lány elveszítette a babáját, majd rögvest le is tartóztatták gyilkosság vádjával.

Bár nem volt jele annak, hogy Guadalupe szándékosan akarta megszakítani a terhességét, az orvosok nem vállalták annak kockázatát, hogy bűnpártolással vádolják meg őket, így nem álltak a lány mellé. Guadalupét, aki mindössze 4 általános iskolai osztályt végzett, ügyvéd nélkül, a kórházi ágyán hallgatták ki. A pert is gyorsan lefolytatták: a 18 éves lányt 30 év börtönbüntetésre ítélték.

Mindez 8 évvel ezelőtt történt, ám a közelmúltban újra előkerült a lány ügye. Az El Salvador-i békeegyezmény évfordulója alkalmából a kongresszus szavazott Guadalupe kegyelmi kérvényéről. Végül 42 tag szavazott a kegyelem megadása mellett, ám a többséghez  43 szavazat kellett volna, így a lány továbbra is a rácsok mögött marad.

El Salvadorban drákói szigorúságú abortuszellenes törvények vannak érvényben. Több tucat, zömében szegény és fiatal nő van börtönben, akit a vetélése után emberölésért ítéltek el.

Forrás: fusion.net

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top