Életmód

Így kell örök emléket állítani egy szerelemnek!

A szó elszáll, még akkor is, ha olyan szépek, andalítóak vagy éppen tüzesek, mint amilyenek az őszinte szerelmi vallomások szavai. Az ilyen vallomásokra évtizedek múltán is emlékeznek azok, akikhez szóltak, de ez az ő személyes kincsük és titkuk marad. Ám vannak vallomások, amelyek nem csak szavakkal szólnak, és az egész világ előtt hosszú időn át hirdetik az összetörhetetlen, örök szerelmet.

Tadzs Mahal

Így kell örök emléket állítani egy szerelemnek

A sírig tartó szerelem leghíresebb mementója talán ez a mauzóleum, amelyet a kicsapongó természetéről és a kultúra iránti vonzalmáról ismert Sáh Dzsahán mogul sah építtetett a 17. század első felében kedvenc felesége, Mumtáz Mahal síremlékéül, aki 14. gyermekük születése közben halt meg. A sah elhatározta, hogy kettejüknek egyedülálló nyughelyet épít, ami saját tervei alapján 14 év alatt meg is valósult. A világ egyik legikonikusabb épülete nemcsak szépségével ejti csodálatba a mai napig a látogatókat, de különleges építészeti megoldásai a modern kor szakértőit is elkápráztatják: a sah ugyanis óriási gondot fordított rá, hogy a mauzóleum szerkezete ellenálljon a földrengéseknek, árvizeknek és a természet minden egyéb viszontagságainak, és így örökké hirdethesse Mumtáz Mahal iránti halhatatlan szerelmét.

Love of my life

A Queen együttes legendás énekese, Freddie Mercury közismerten biszexuális volt, sőt a 70-es évek végétől szinte kizárólag férfiakkal ápolt viszonyt, mégis élete legnagyobb, legbensőségesebb szerelme egy nőhöz fűződött. Mary Austinnal 1970-ben találkoztak Londonban, és hét éven át tartott köztük a szerelem, amely aztán fokozatosan hűlt ki, ahogy az énekes egyre híresebbé vált, és ezzel párhuzamosan lassanként rátalált meleg identitására is. Barátságuk, lelki kapcsolatuk azonban törhetetlennek bizonyult. Mary személyi asszisztensként végig Freddie mellett maradt a pályafutása során, és az énekes őt tette meg jelentős vagyona fő örökösének is. Mercury úgy tette halhatatlanná szerelmüket, hogy 1975-ben Marynek komponálta a csodálatos ragyogású Love of my life című dalt, amely a mai napig a legszebb zenei szerelmi vallomások közé tartozik.

Tétova óda

A költészetben megszámlálhatatlanul sok a szerelmes vers – hiszen talán maga a költészet is azért született, hogy a szerelmet megénekelje. A magyar líra is bővelkedik szebbnél szebb szerelmes versekben, amelyekben a költők emléket állítanak múzsáiknak: Júliának, Lillának, Lédának, Mártának, Annának, Flórának, Rózának, Sophie-nak – és még nagyon hosszan lehetne ezt a sort folytatni. A vers, ami most következik, nem egy elérhetetlen múzsához szól, aki játszik a költő szívével, hanem egy feleséghez. Radnóti Miklós Fanninak vallja meg benne szerelmét, amely az író tragikusan korai haláláig végig izzott felesége iránt, és amelyet élete végéig viszonzott Fanni is.

A Brit Birodalom trónja

Az megvan, amikor a legkisebb fiú a fele királyságért és a királylány kegyéért cserébe még a hétfejű sárkánnyal is hajlandó megküzdeni? Persze hogy meg, mindenki hallotta már ezt a mesét. És az, hogy a világ leghatalmasabb birodalmának királya lemond a trónjáról egy közrangú nő miatt? Ez nem mese, és úgy nyolcvan éve mindenki erről beszélt, amikor VII. Edward király és Mrs. Wallis Simpson sztorija nyilvánosságra került. Ebben az esetben nem halhatatlan alkotással állított örök emléket a férfi a szerelmének, hanem történelmi tettekkel bizonyította odaadását. A 20. század elején a Brit Birodalom a fénykorát élte: a történelem valaha volt leghatalmasabb birodalmaként óriási gazdagsággal és az egész világra kiterjedő gazdasági és kulturális befolyással rendelkezett. A trón várományosa V. György elsőszülött fia, a rendkívül gondos nevelésben részesült walesi herceg, Edward volt, akit apja halála után 1936 januárjában királlyá is koronáztak. A kicsapongó életmódjáról híres Edward azonban még trónörökösként beleszeretett egy korábban már többször is elvált amerikai férjes asszonyba, aki nemcsak hogy nem volt arisztokrata, de a rossz nyelvek szerint vállalhatatlanul léha életet  is élt, és mindennek a tetejében az a hír járta róla, hogy biszexuális. Egyes feltételezések szerint nem egyszerűen biszexuális volt, hanem eredetileg férfinak született. Hogy melyik tulajdonsága bűvölte meg végérvényesen az angolok leendő királyát, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy ez a szerelem végül Edward koronájába került, ám ezt az árat sosem sokallta: az egykori király haláláig kitartott szerelme mellett.

Így kell örök emléket állítani egy szerelemnek

A Burton–Taylor-gyémánt

A hirtelen természetű, alkoholista, de briliáns tehetségű Richard Burton és Hollywood legragyogóbb, legjobban fizetett dívája, a gyönyörű Elizabeth Taylor szerelme a legviharosabbak és legemlékezetesebbek közé tartozik mind a mai napig. Kétszer házasodtak össze és ugyanannyiszor el is váltak egymástól, amiről Liz Taylor így nyilatkozott: “Életem leghelyesebb döntése mindkétszer az volt, hogy esélyt adtam magunknak.” Se egymással, se egymás nélkül nem tudtak élni, a szenvedélyes szerelem szinte szó szerint felégette a kapcsolatukat. Egészen extrém odaadás és versengés volt köztük, és heves érzelmeiket számtalan alkalommal bizonyították a nyilvánosság előtt is: mindent elsöprő intenzitású veszekedéseik szüneteiben vagyont érő szerelmi ajándékokkal engesztelték meg egymást. Ebben Burton járt az élen, aki két híres gyémántot is vásárolt a színésznőnek, amiből az egyiket ma is Burton–Taylor-gyémántnak hívják. A 241 karátos ékszert Burton a Cartier-től vásárolta rekordáron, 1,1 millió dollárért. Később, a válásuk után Liz Taylor egy jótékonysági aukción ajánlotta fel a gyémántot, ahol 5 milliót kapott érte, amit egy botswanai kórház felépítésére fordított.
A másik fejedelmi ajándék a híres Krupp-gyémánt volt, amiért a színész 305 ezer dollárt adott. Ez volt Elizabeth Taylor kedvenc ékszere, és a gyűrűbe foglalt követ minden nyilvános eseményen és forgatáson viselte azután. 2011-ben egy árverésen adta el 8,8 millió dollárért.

Így kell örök emléket állítani egy szerelemnek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top