Életmód

Fárasztó az éjszakai műszak

Sokan vagyunk, akik váltott műszakban dolgozunk. Nemcsak mi ápolók, hanem egyéb munkahelyeken is van éjszakai műszak, ami rettenetesen megviseli szervezetünket...

 Pszichikailag túlzott (idegi és érzelmi) terhelésnek vagyunk kitéve, ha éjszaka dolgozunk, amit a váltott műszak, másodállás, túlóra, ingázás és egyéb kötelezettségek (házimunka) együttesen okoznak. Ezek krónikus fáradtsághoz, lehangoltsághoz, kialvatlansághoz, az alvás-ébrenlét zavarához vezetnek. A fáradtság csökkenti a teljesítményt, a munkavégzés hatékonyságát, és sajnos növeli a hibázás kockázatát. 

Egészségünket is negatívan érinti : A  megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya hatással van az energia-egyensúlyt szabályozó tényezőkre, az éhségérzetre, étvágyra, és az energiaszükségletre, az anyagcserére. Emellett az alváshiány hátrányosan befolyásolja a glükóztoleranciát, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását…

Fárasztó az éjszakai műszak

A nehézséget általában a reggeli és az éjszakai műszakok váltakozása jelenti, melyhez sokkal nehezebb alkalmazkodnia az emberi szervezetnek, s nem megy parancsszóra a pihenés. 

De vehetünk egy napot, mondjuk egy ápolóét ( mily véletlen, de szerintem bárkivel behelyettesíthető), mennyi a valódi pihenés, ha 12 óra a műszak?

 Este 6-tól reggel 6-ig tart, tegyük fel. Van, akinek fél-egy órát kell utaznia oda-vissza ez + 2 óra. Reggel hazaérünk jó eseteben 8-ra, de ha kisgyermek van – hamarabb. Bedobunk egy vödör kávét, mert már érezzük, alig tudjuk nyitva tartani szemünket, végtagjaink nehezen engedelmeskednek. Agyunk tompa, mint egy robot végezzük a reggeli teendőinket. Felkapjuk a gyermeket, elvisszük az iskolába, jó esetben nem hagyjuk otthon az iskolatáskáját, uzsonnáját, tornacuccát, így megússzuk az út közbeni bevásárlással röpke 1 óra alatt… A teljes cikket az Ápolónő blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top