Életmód

Szembeszéd – így kommunikálunk a tekintetünkkel

Mitől olyan vonzó, mágikus és érdekes egy tekintet? Milyen titkok és üzenetek rejlenek egy szem villanása, egy hunyorítás, egy tágra nyílt szempár mögött? A szemünkkel nem csak látunk, de folyton kommunikálunk szándékosan vagy tudat alatt. Sokat tudhat meg a léleknek a rezdüléseiről az, aki figyelmesen tekint mások szemében.

A szem fogja fel a testbeszédnek azokat az apró, akaratlan rezdüléseit, amelyek árulkodnak a velünk beszélgető ember hangulatáról, érzelmeiről, gondolatairól. De nem csak befogadja mások üzeneteit a szemünk, hanem azonnal válaszol is, jól olvasható közlést ad arról, mit is gondolunk vagy milyen érzelmeket táplálunk partnerünk felé. Csupán jó szem kell hozzá, hogy ezeket a jelzéseket felismerjük.

Szembeszéd - így kommunikálunk a tekintetünkkel

A nő szeméből olvas a férfi

A főemlősök között egyedül az embernek van a színes szembogár körül nagy, fehér terület. A szem fehérje. Már önmagában ez is nagyon beszédes és tudat alatt sok mindenről árulkodik: a nők például sokkal többet mutatnak a szemük fehérjéből, ha egy férfival beszélgetnek, mint a férfi, annak ellenére, hogy egy átlagos férfiszem nagyobb a nőinél. Miért? Mert a férfiak számára az egészséges, tiszta szemfehérje különleges üzenetet hordoz: az illető nő egészséges, termékeny, egyszóval vonzó lehetőség arra, hogy szorosabb kapcsolatba lépjen vele. Miközben a nők arra használják a szemük fehérjét, hogy imponáljanak vele és csábítsák a férfiakat, a pasik egy egészen másik üzentet küldenek vele vetélytársaik felé: a tágra nyitott szem, amely minél többet villant meg a fehérjéből fenyegetést, agressziót, kihívást, “hadüzenetet” jelent, és nem az udvarlás, hanem a dominancia, a megfélemlítés eszközeként használatos.
Visszatérve a varázslatos női szemekre: nem véletlen, hogy a nők önkéntelenül is lesütik a szemüket. Ez pontosan azért van, mert tudják (tudat alatt), hogy a szemfehérje csábító, ingerlő a férfinak, és ha egy nő nem szeretne a férfitól semmit, sőt inkább szabadulna tőle, kerüli a szemkontaktust, nem ad “ürügyet” a férfinak az esélytelen, de a nőnek igen terhes hódításhoz.

Igent vagy nemet mond a szemed?

De nem csak a szem fehér része üzen, hanem a pupilla is, amely tényleg akaratlanul tágul és szűkül az érzelmeinknek megfelelően. Ezt ugyanúgy nem tudjuk befolyásolni, mint a heves szívverést, amely akkor lép fel, ha valami izgalmas, vonzó dolgot, egy jóképű, sármos férfit látunk meg. A gond csak az, hogy a pupillát nem lehet elrejteni, és a férfiak is jól értik a táguló szembogár üzenetét. Ez a másik ok, amiért egy nő lesüti a szemét: rejteni akarja heves érzelmeit, vonzalmát, igyekszik megvédeni magát ebben az érzelmileg kiszolgáltatott helyzetben. A szemlesütés ezért is olyan izgalmas dolog a férfinak: hiszen elárulja számára, hogy a nőnek nem közömbös a személye. És ezzel el is jutottunk a kérdéshez: a női nem igent jelent, az igen pedig nemet? Nem csoda, ha összezavarjuk a férfiakat, hiszen akkor is lesütjük a szemünk, ha nem akarjuk őt és akkor is, ha mindennél jobban szeretnénk… Az okos férfi ezért olvas nem csak a szemekből, de a test többi apró jelzéséből is. De ez már egy másik fejezete a kommunikációnak.

Szembeszéd - így kommunikálunk a tekintetünkkel

A tekintet elárulja, ha nem mondasz igazat

Mi maradjunk még egy kicsit a szemeknél. A szemkontaktus az egyik legfontosabb kapcsolódás két kommunikáló ember között, ezt már gyermekként megtanuljuk és megtanítanak rá: nézz a szemébe annak, akivel beszélsz. Nem mindegy azonban, miként nézünk rá. A hosszú ideig tartó folyamatos szemkontaktus idegenek között kihívást, megfélemlítést jelent, nem pedig udvariasságot, figyelmet. ha olyannal beszélünk, akivel nem állunk különösebben mély érzelmi kapcsolatba, ügyeljünk rá, hogy 4-5 másodpercenként vegyük le a szemünket a tekintetéről – egy pislantással, egy pici oldalirányú tekintettel. de ha ennél gyakrabban nézünk másfelé, ha túlságosan oldalra visszük a tekintetünket, az már azt üzeni, a partner témája vagy személye nem érdekel minket, inkább máshol szeretnénk lenni, nem itt és nem vele.

Elveszve egymás tekintetében

A pislantás is beszédes: aki túl gyakran pislog, az kényelmetlenül érzi magát, szorong az adott helyzettől, esetleg rejteget valami, magyarán hazudik, megpróbál félrevezetni. A merev szem érzelmi tompaságot, érdektelenséget közvetít, vagy pedig félelemről, agresszivitásról árulkodik. Ám ha a párunkkal vagyunk, a hosszan tartó, direkt a másik szemébe irányuló tekintet éppen a kötődést, az odaadást mutatja, és erősíti a partnerek közötti kapcsolatot. Az egymásba mélyen szerelmes emberek órákon át tudnak így beszélgetni a szemeikkel, hiszen és vég nélkül üzenni egymásnak egy átható pillantással, hogy “szeretlek, és tudom, viszont szeretsz”.
De más módon is beszélhetsz a szemeiddel a partneredhez. Manipulálhatod például úgy, hogy a tekintetd folyton a partnered két szem és a szája által határolt háromszög mentén járatod. Ez egyértelmű szexuális érdeklődést üzen. Még nyilvánvalóbb, ha a tekintet a száj alá is téved, mell vagy csípő magasságba. Ez viszont már több, mint kacérság…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top