Életmód

Barbie babák kémkednek a gyerekszobákban

Új okos Barbie borzolja a kedélyeket. A baba nem csak beszél, ennél sokkal többre is képes. Adatvédelmi szempontból valóban aggályos, amit egy gyártó kifejlesztett.

Hatalmas adatvédelmi botrányt keltett a neves játékgyártó Mattel új terméke, a Hello Barbie, amit nemrég mutattak be New Yorkban. A Barbie a következő dolgokra képes:

1. wifivel internetre csatlakozni,
2. beszélni (többek között kérdezni),
3. információkat rögzíteni és tárolni,
4. információkat továbbítani.

Adatvédelmi szempontok miatt a legutolsó sokaknál kiverte a biztosítékot. Olyannyira, hogy adatvédelmi aktivisták, valamint a Campaign for a Commercial-free Childhood munkatársai petícióban követelik, hogy állítsák le a gyártást. “Ha kisgyermekem lenne, nagyon aggódnék amiatt, hogy a bizalmas beszélgetéseit a babájával mások rögzítik és elemzik” − közölte Angela Campbell jogászprofesszor.

A gyártó szerint a beszédfelismerő technológiája révén a baba “egyedülálló kapcsolatot” tud létesíteni kicsi gazdájával. Mikor a bemutatón a Mattel képviselője azt mondta a bemutatón a babának, hogy “Welcome to New York, Barbie”, az okosbaba elemezte a közlést, és így kérdezett vissza: “Szeretem New Yorkot! Mi a kedvenced a városban? Az élelmiszer, a divat, vagy a látnivalók?

“Hátborzongató”

Susan Linn, a CCFC vezetője a játékot egyértelműen “hátborzongatónak” nevezte, ami veszélyezteti a családokat és a gyermekeket. Szerinte a gyerekek ugyanis nem pusztán egy babához beszélnek, hanem közvetlenül a a játékiparban érdekelt cégekkel.

A Barbie így néz ki: 

“Nem marketingcélok miatt van!”

A beszédfelismerő programot gyártó cég vezérigazgatója a botrány után hangsúlyozta, hogy a vállalat által gyűjtött adatokat “soha nem használták marketingcélokra és nem hozták nyilvánosságra”, a Mattel szóvivője pedig közölte, hogy a játékgyár “elkötelezett a biztonság és az adatvédelem mellett”. A szülőknek megígérték, hogy hétről hétre nyomon követhetik a rögzített beszélgetéseket.

Adatvédelmi nyilatkozatuk szerint ugyanakkor a cég felhasználhatja, azaz “tárolja, feldolgozza, és átírhatja a felvételeket, annak érdekében, hogy javítsa a beszédfelismerő technológiát”, valamint “kutatásra és fejlesztésre használja az adatelemzést”. 

A termék várhatóan őszre kerül a boltokba. A gyártó szerint az alkalmazás aktiválásához a szülők előzetes engedélyét fogják kérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top