Életmód

“Bejönnek velem a WC-re is, nézik, ahogy pisilek”

Mivel jár az élsportolói lét? A hajnali edzéseken túl még nagyon sok mindennel, de például azzal is, hogy meg kell őrizni a sport tisztaságát. Nincs alkohol, nincs kábítószer, nincs doppingszer. De pontosan ezt hogy is kell elképzelni?

Napra pontosan

A múlt héten két kajakosunkról derült ki, hogy szervezetükben kábítószert, kokaint mutattak ki. A sportolókat kizárták a válogatott keretből, és az állami ösztöndíjukat is felfüggesztették. Bár a kajak-kenu sokkal nézettebb és emiatt népszerűbb sport, mint nálunk például a síelés, a téli sport hazai képviselőjével, az olimpikon Berecz Annával beszélgettünk arról, mit is jelent a tiszta lét az ő esetükben.

Ha valaki élsportoló lesz, borzasztó sok mindenről le kell mondania. Sokan mégis ezt az életformát választják, mert tehetségesek, és mert hajtja őket valami, ami az átlagembert kevésbé. Hogy mit vállalnak mindezért? Anna Alaszkában tanul, most diplomázott le kint pszichológia szakon. Mellette síel. A vancouveri téli olimpia volt az első, ahol hazánkat képviselte, számtalan világbajnokság van már a háta mögött, Szocsiban is ott volt a legjobbak között.

Nagyjából minden sportszövetségnek kapcsolata van a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS), nekik az a feladatuk, hogy a sport tisztaságát felügyeljék. A magyar rendszer elég szigorú, még azokat a sportolókat is rendszeresen ellenőrzik, akikről a közvélemény nem is biztos, hogy hallott. A magyar sísportról kevesen hallottak, Annának viszont így is komoly szabályokat kell betartania. “A MACS honlapjára minden hónapban be kell jelentkeznem, és ki kell töltenem egy holléti nyilvántartást.”

Berecz Anna (Fotók: MOB)
Berecz Anna (Fotók: MOB)

Jön a szúrópróba

Ez azt jelenti, hogy egy hónapra előre minden egyes napját tudnia kell, arról a MACS-ot tájékoztatva. A napon belül pedig egy órát meg kell jelölnie, amikor az ellenőrök szúrópróba-szerűen megjelenhetnek. Ha az ember tudja, hogy reggelente hétig biztosan otthon lesz, akkor megadhatja a lakcímét, tudva, hogy bármely napon reggel hat és hét óra között ott jöhet két ellenőr, akinek vizeletmintát kell szolgáltatnia.

Ha a megadott címen nincs senki, a MACS tagjai egy órát várnak, aztán elmennek. Ez egy figyelmeztetést jelent. A harmadik figyelmeztetést egy pozitív doppingtesztnek értékelik, és a sportolót eltilthatják, szankcionálhatják. A holléti nyilvántartást persze lehet módosítania a sportolónak, de ha túl hirtelen történik ez, azaz mondjuk, két nap múlva szeretne más időpontot, akkor azt külön indokolni kell.

Annát eddig a két olimpia előtt ellenőrizték, de az egyikhez például hamarabb kellett hazautaznia Alaszkából, mert a MACS-nak nincs külön kerete arra, hogy külföldre utazzon egy-egy pisitesztért. A negatív minta viszont feltétele annak, hogy hazánkat egy rangos nemzetközi versenyen képviselhesse. És hogy történik egy-egy ilyen vizsgálat? Épp úgy, mint a filmekben. “Megjelenik egy férfi és egy nő, és attól függően, hogy milyen nemű a sportoló, egyikük vagy másikuk kíséri el a WC-re, és nézi végig, ahogy az illető pisil.”

Türelmesen várnak

Bármennyire is abszurd, bizonyos szempontból érthető, hogy a sportolót ilyen kritikus helyen nem hagyhatják egyedül, mert az könnyen visszaélésekre adhat teret. És ha az illető éppen nem tud mintát produkálni, akkor az ellenőrök addig ülnek ott vele, míg a végén csak sikerül kipréselnie magából néhány cseppet…

Anna azt mondja, az élsportolóknak a gyógyszerekkel és a táplálékkiegészítőkkel is csínján kell bánniuk. “Ha orvoshoz megyünk, aki felír valamit, el kell mondanom előtte, hogy élsportoló vagyok, és neki igazolnia kell, hogy az adott gyógyszerre feltétlenül szükségem van. Ez persze csak akkor fontos, ha mondjuk olyan hatóanyag van a gyógyszerben, ami amúgy tiltólistán szerepel. Ebben az esetben a bizottság is elnéző.” Az összes többi teljesítménynövelő por vagy granulátum csak akkor biztonságos, ha a Magyar Antidopping Csoport matricája garantálja annak tisztaságát.

Ezek a szabályok akár túlzónak is tűnhetnek, de egy biztos: a keretek tudottak, így mindenki maga döntheti el, hogy eleget tud-e, szeretne-e ennek tenni, vagy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top