Életmód

Így kerüld el a sportsérüléseket

Itt a tavasz, sokan ilyenkor kezdünk újra sportolni, hogy a strandszezonra formába lendüljünk. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe, az ízületeink könnyen megsérülhetnek, ezért fontos, hogy odafigyeljünk néhány dologra.

Jó, ha tudjuk, hogy ha kihagyjuk az alapos bemelegítést, akkor jelentősen megnöveljük a sérülések veszélyét, ez pedig hosszú távon porckopáshoz, ízületi gyulladáshoz vezethet.

Tippek az Ízületőr szakértőitől:

Mire figyeljünk a különböző sportoknál?

  • Teremfoci: Kerüljük a csúszós talpú cipőt, mivel viselése esetén gyakori az ízületi ficam, amely több hónapos rehabilitációt igényel. Lábboltozati problémák esetén a sportolás közben is talpbetét/sportbetét viselése szükséges. A gyakori izomhúzódások és szakadások hátterében állhat a gerinc stabilizáló izmainak gyengesége, a törzs- és lábízületek rugalmatlansága és a feszítő és hajlító izmok egyensúlyának felbomlása. Érdemes ezeket más mozgásformákkal, kiegészítő edzéssel megerősíteni.
  • Fallabda: Az állandó irány-, illetve ütemváltás komoly terhelést jelent a láb ízületei számára. A speciális tapadó talpú cipő és a kemény talajon való mozgás csípőízületi és deréktáji fájdalmat okozhat. Emiatt javasolt mellette kiegészítő sportnak az úszás és kerékpározás, valamint nyújtógyakorlatok elsajátítása.
  • Teniszezés közben jellemző a váll, a könyök, a hát, a boka és Achilles-ín problémája.
    • A szerválás miatt kialakulhat vállízületi nyáktömlő gyulladás vagy akár részleges izomszakadás, amelynek gyakori oka a helytelen bemelegítés, illetve a rossz szerválási technika. A játék megkezdése előtt mindig ajánlott a váll körüli izmok alapos nyújtása a bemelegítése. Ezzel az izomsérüléseket előzhetjük meg. A helyes adogatási mozdulatsort minden alakalommal egyre erősödő ütőerővel kell begyakorolni.
    • A rossz vérellátású Achilles-ín túlnyújtás esetén elszakadhat, ez megelőzhető az alapos bemelegítéssel és nyújtással. Fájdalmas Achilles-ín esetén sarokemelő használata javasolt.
    • Az aktív emberek népbetegségének mondható a teniszkönyök betegség, amely a könyök hüvelykujj felőli oldalán eredő izmok túlerőltetéséből fakad. Fájdalom jelentkezése esetén rögtön szakember felkeresése indokolt. Az időben elkezdett kezelés (részleges pihentetés, hűtés, gyógyszeres kezelés, gyógytorna, könyökszorító) eredményes. A mindig újra jelentkező hasonló panaszok előfordulásának oka azonban gyakran a szervezetben máshol fellelhető gyulladásos góc jelenléte.

A fájdalommentes sportolás érdekében tehát legyünk fokozatosak, és melegítsünk be alaposan! Sérülés esetén kérjük szakember segítségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top