Életmód

5+1 tipp, hogy a zsírból izom legyen

Feszesebb és izmosabb testet szeretnél? Megosztom veled azokat a kipróbált tanácsokat, amiket az elmúlt években edzőktől, fitneszmodellektől, ultrafutóktól kaptam, és én is használok.

1. Kezd a napot kávéval vagy teával!

Én eddig is kávéval kezdtem, úgyhogy ez nem nagy áldozat. Az azonban kevésbé szimpatikus, hogy feketén kell(ene) inni. Úgyhogy csalok, és egy icipici tejport teszek bele. A cukor természetesen tilos, és az édesítőszert is jó lenne hanyagolni, ha képes rá az ember. És, hogy miért kell kávét inni? A koffein felgyorsítja a zsírégetést, így a reggeli edzést hatékonyabbá teszi. (A testépítők gyakran koffeintablettát szednek, de az hosszú távon sok kockázatot hordoz.) 

5+1 tipp, hogy a zsírból izom legyen

2. Eddz éhgyomorra!

Nagyon szeretem reggel az éhgyomri edzéseket, de én egyébként sem vagyok reggelipárti (és igen, állítólag a reggeli a nap legfontosabb étkezése blabla, de már számtalan vizsgálattal bebizonyították, hogy nem mindenkinek van szüksége bőséges reggelire), úgyhogy nem is érzem lemondásnak a dolgot. Abban az esetben, ha nagyon fáradtan, nyúzottan ébredek, pár falatot szoktam enni a biztonság kedvéért (például a saját készítésű zabkekszemből), de tényleg csak pár falatot. A profik szerint ugyanis, ha éhgyomorra edzünk, az sokkal hatékonyabban segít megszabadulni a zsírtól. Ilyenkor a szervezet kénytelen a tartalékokból (aka zsírból) előállítani a szénhidrátot, mert a gyomorban, vérben nem igazán talál könnyen lebonthatót. Persze, aki nem bírja a reggeli éhezést, annak eszébe se jusson ezt kipróbálni, de legalábbis tegyen néhány szem szőlőcukrot a zsebébe, mielőtt nekikezd a mozgásnak…

5+1 tipp, hogy a zsírból izom legyen

3. Váltakozó intenzitás

Ha az az elsődleges célod, hogy formásabb legyél, akkor a futóedzést érdemes bizonyos időközönként megszakítani, és közben erősítő gyakorlatokat végezni. Például 2 km után megcsinálni néhány guggolást és kitörést, aztán újabb 2 km, és jöhet a saját testsúlyos karizom erősítés. Végül még egy kis futás, és befejezésül a hasizom. Ha edzőteremben edzel, akkor kezdj egy kis kardióval, majd a súlyzózást is 20 percenként szakítsd meg egy 5-10 perces kardióval. Nagy vonalakban ez az intervall edzés. Előnye, hogy serkenti a szénhidrát-anyagcserét és az edzés után is tovább lesz aktív a szervezet zsírégetése.

5+1 tipp, hogy a zsírból izom legyen

A további két tippet a MozaikAnya blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top