Életmód

Ezért öregít az idegeskedés

A stressz káros. Legalábbis az emberek többsége ezt gondolja. Valójában nem a stressz káros, hanem az, ahogy kezeljük...

Elgondolkodtál már azon, miért van az, hogy egyesek még a 70-80-as éveikbe lépve is életerősek, míg mások idő előtt megöregszenek? Az mindenki számára egyértelmű, hogy aki egész életében rendszeres testmozgással és megfelelő étrenddel ápolja a testét és az elméjét, hosszabb és élvezetesebb életet él, mint az, aki ezt nem teszi. Egy másik jelentős és gyakran alábecsült tényező az, hogy ezek az emberek hogyan kezelik a stresszt a mindennapjaikban. A stressz sajnos olyan, mint a gravitáció: nem lehet megúszni, tehát meg kell tanulnunk együtt élni vele, és megfelelően kezelni.

A stressz felismerése

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk, meg kell tanulnunk felismerni a stresszt. Testünk egy hirtelen kialakult válsághelyzetre úgy reagál, hogy stresszhormonokat bocsát ki. Az adott személy magasabb éberségi szintre kerül, minden érzékszerve élesebb lesz, és beindul az “üss vagy fuss” reakció. A vegyi folyamatok úgy lettek beprogramozva, hogy csak addig működjenek, amíg kimenekülünk a veszélyes helyzetből. Csakhogy azokban, akik nem tudják kezelni a stresszt, ez a folyamat hosszú távon fennmarad, és egyre több problémájuk lesz az egészségükkel, mert a stressz csökkenti az immunrendszer működését, a vércukorszint szabályozása megszűnik, és ennek eredményeként cukorbetegséggel, szívbetegséggel, elhízással, magas vérnyomással számolhatunk. Vagyis gyors öregedéssel. Nem elég tehát a kozmetikai ipar összes fegyverét bevetnünk, ha szépek és fiatalok akarunk maradni, meg kell tanulnunk felismerni és kezelni is a stresszt.

Ezért öregít az idegeskedés

Hallgass a szervezetedre!

Nagyon fontos tehát, hogy figyeljünk oda a szervezetünk jelzéseire. Ha gyakran fáj a fejed, feszül a hátad, vállad, nyakad, ne reménykedj benne, hogy ez csak múló állapot. Valószínűleg túl nagy rajtad a nyomás. Ha a bőröd különösen érzékeny, száraz, viszket, pattanások tarkítják, ha a gyomrod rakoncátlankodik, ha erős szívdobogás és mellkasi fájdalmak gyötörnek, akkor valószínűleg túl stresszes az életed.

Folytatás a Bízz magadban blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top