Életmód

A diéta nem fogyókúra

Rengetegen hiszik azt, hogy a diétás termékek egyben fogyókúrásak is... Óriási tévedés!

Aztán pedig nagyot néznek, amikor rájönnek, hogy a mentes termékek nem kalóriaszegények! Csak az összetételük más. Ettől függetlenül ezek lehetnek egészséges dolgok, és egy kiegyensúlyozott étkezés fontos részét képezhetik – leginkább akkor, ha valaki bizonyos tápanyagféléket nem fogyaszthat. Ne felejtsük el: a friss gyümölcsök között is vannak magas cukortartalmúak!

A diéta nem fogyókúra

13 éves koromban az első találkozásom a cukormentes csokival kisebbfajta sokkot okozott: Enyhén túlsúlyos voltam, és hihetetlen örömmel töltött el, amikor egyszer csak megláttam a boltban “A” cukormentes csokit. Akkoriban ez ritkaság volt. Azonnal lecsaptam rá, már a bolt előtt meg is ettem az egész táblát. Örültem, hogy most ettől aztán nem hízom. Véletlenül rátévedt a szemem a kalóriatáblázatára, és igencsak kalóriadús volt! De késő bánat: már jóízűen elfogyasztottam a terméket. Ekkor döbbentem rá először, hogy a diétás termékek nem biztos, hogy jók fogyókúrára! Innentől kezdve vagyok szkeptikus és körültekintő…

A diéta étrendet jelent. Rengeteg típusú diéta létezik, melyet orvosi elrendelésre szigorúan kell követni. Csak hogy néhányat említsek: cukorbetegek diétája, fruktózintoleranciában szenvedők fruktózszegény diétája, 160 grammos szénhidrátdiéta, tejmentes, tojásmentes, diófélementes-diéta, egyéb allergénmentes diéta, gluténmentes diéta, tejcukormentes diéta, vesebeteg-diéta, fehérjeszegény diéta, hisztaminszegény diéta… És persze néha több diétát is szükséges egyszerre tartani ezek közül. Nem fogyókúra miatt, és nem is divatból fontos ez. Orvosi indoka van, nem pedig divathóbort, vallás vagy súlyvesztésvágy az oka. Aki az elrendelt szigorú diétáját nem tartja, akár hetekig rosszul lehet egy-egy diétatévesztés miatt. A teljes cikket az Allergia blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top