A koktélozás nem az új kor hóbortja, az első feljegyzések szerint már Mezopotámiában, 5000 évvel ezelőtt keverték az első koktélokat, a maradványok alapján mézből, árpasörből és almaléből. Általánosan népszerűvé ennek ellenére csak a 19. században vált, főként Amerikában, amikor már sokkal szofisztikáltabb összetevőkből készítették. Európába akkor tört be, amikor 1920-ban Amerikában kihirdették a szesztilalmat, ami miatt a bártenderek Anglia és Franciaország felé vették az irányt, munkalehetőséget keresve. Így nőtt világméretűvé a koktélmánia, aminek most mi is hódolunk öt recepttel a Food Networktől.
Velencei fuvallat koktél
Hozzávalók 4 főre:
- 90 ml száraz fehérbor
- 30 ml limoncello
- ½ evőkanál amaretto
- ½ evőkanál friss citromlé
- Jég
Az összetevőket jéggel teli shakerbe öntjük. 5 másodpercig rázzuk, majd nagy borospohárba öntjük át. Citromhéjspirállal díszítjük.
Egy nap a paradicsomban koktél
Hozzávalók 2 főre:
- 90 ml jó minőségű rum
- 60 ml áfonyalé
- 60ml mangólé
- 30 ml banánlikőr
- 30 ml eperlikőr
- Jég
A rumot, a gyümölcsleveket és a likőröket jéggel teli shakerbe öntjük, és 10-15 másodpercig rázzuk. Az italt cukrozott peremű martinispohárba vagy cukrozott peremű pezsgőspohárba töltjük. Eperszelettel díszítjük.
Csini kivikoktél (kiwi kutee cocktail)
Hozzávalók 1 főre:
- 30 ml lime- (zöldcitrom) lé
- 1 egész kivi, meghámozva és felkockázva
- 45 ml világos rum
- 30 ml ananászlé
- 90 ml guavalé
- 30 g friss, felkockázott guava
- 1 szelet lime a díszítéshez
Robotgépben pürésítsük össze az összes hozzávalót sima állagúra. A keveréket öntsük egy magas pohárba, amit előtte tört jéggel már megtöltöttünk. Lime-gerezddel díszítsük.
Körte-dinnye koktél
Hozzávalók 1 főre:
- 1/2 zöld belű sárgadinnye, negyedelve
- 2 körte negyedelve
- 2 vékony szelet friss gyömbér
- 45 ml körtepálinka/körtevodka
- 15 ml eperlé
Távolítsuk el a dinnye héját és magjait. Háztartási robotgéppel turmixoljuk össze a dinnyét, a körtét és a gyömbért, amíg folyékony állagú lesz. A körtepálinkát magas, hűtött pohárba töltjük, és hozzáadjuk a dinnye-körte-gyömbér-eperlé keveréket. Keverjük meg, díszítsük egy szelet dinnyével és szolgáljuk fel!
Őszibarackos gyümölcskosár
Hozzávalók 1 főre:
- Tört jég
- 60-75 ml rozspálinka (rozswhiskey)
- 75 ml őszibaracklé
- egy öntet gyomorkeserű
- Kb. 5 őszibarackcikk, felezve
- 3-4 mentalevél, durván felvagdosva
- 1 citromszelet
Egy nagy borospoharat megtöltünk tört jéggel. Koktélkeverővel finoman elvegyítjük a rozspálinkát, az őszibaracklevet, a gyomorkeserűt, az őszibarackszeleteket, a mentaleveleket és egy csavarásnyi citromlevet a koktélkeverőben. Ráöntjük a jégre és hidegen felszolgáljuk.