Életmód

Így válassz parfümöt

Coco Chanel szerint nincs jövője annak a nőnek, aki nem visel parfümöt. Ennyire drámai következménnyel talán nem jár ez a lezserség, de azért ismerjük el: a kellemes élethez, a jó közérzethez és persze a csábításhoz nagyon fontos kiegészítő egy jó illat. Ám ennek kiválasztása alaposságot és némi szakértelmet is igényel: most megmutatjuk, hogyan válassz magadnak tökéletes parfümöt!

A parfüm nagyon intim, személyes dolog. Egyrészt azért, mert ugyanaz az illatszer mindenkinek másképen áll, hiszen a bőrrel érintkezve a parfüm egyedivé válik, másrészt azért, az illat, ami körüllengi az embert egyfajta azonosító jel is. A memória ugyanis bármilyen más élménynél mélyebben és hosszabban őrzi meg az illatokat az emlékezetben, és tudat alatt azonnal véleményt alkot egy-egy szagról és a hozzá kötődő személyről. Ezt az ítéletet – pont azért, mert tudattalan –, nehéz megváltoztatni, és ezért nyilván nem mindegy, hogy milyen benyomást kelt az ember a belőle áradó illatokkal. Egyszóval parfümöt és illatszert körültekintően kell választani. Lássuk, hogyan!

Menj az orrod után

A parfümök választása kicsit hasonlít a borokéhoz. Ha műveltnek és járatosnak szeretnél látszani a témában, megtanulhatsz egy sor olyan szót, amit a profik is használnak: virágos, fás, gyümölcsös, orientális, citrusos stb… Ezek a különféle illatcsoportotokat jelölik, és ha még mélyebben ásod bele magad a témába, akkor lassanként az egyes összetevőket is el tudod majd különíteni a parfümökben: a kakukkfüvet, sáfrányt, jázmint, szantált és ki tudja, mi mindent még. Éppúgy, ahogy a borokban a kifinomult sommelier megérzi a szeder és a zölddió ízét, a málna és a ribizli illatát. Ez valódi művészet, és igen elmélyült szórakozás is lehet, de a lényegen nem változtat az sem, ha minden komponenst be tudsz azonosítani egy illatszerben. Mert mi a lényeg? Az, hogy tetszik-e neked vagy sem. Parfüm választásakor ez kell, hogy az első szempont legyen. Ne foglalkozz a márkával, a csomagolással, a reklám ígéreteivel és az eladó ajánlásaival. Kóstolj bele mindenbe, és ami ízlik, azt válaszd!

Így válassz parfümöt

Ismerd meg a bőröd

Nagyban meghatározza a bőr típusa azt, hogy miként “nyílik” ki rajta egy parfüm. Ezért jó, ha tisztában vagy a saját bőrtípusoddal: ha olajos, zsíros a bőröd, akkor bölcsebb, ha friss, könnyű illatokat használsz, és az intenzív, fűszeres, nehéz parfümöket inkább mellőzöd. A száraz bőr viszont kevésbé tartja meg az illatokat, ezért ha ilyen a bőrtípusod, akkor bátran választhatsz erőteljesebb parfümöt is.

Tanulj meg parfümöt szagolni

Az utolsó lépés az, ahol a legtöbben elhibázzák a dolgot – ugyanis rosszul kóstolnak. Nem arról van szó, hogy nem, jól érzik az illatokat, hanem egyszerűen rossz technikát alkalmaznak. A parfüm választásakor ugyanis nem elegendő beleszaglászni a mintának kitett üvegcsébe, de még az is kevés, ha komoly képpel egy papírcsíkra spricceljük az illatos folyadékot és az orrunk alá dugjuk, majd döntünk. A profi szagolgatás sok időt vesz igénybe és alaposságot követel meg tőlünk. Lássuk tehát a helyes módszert!

Általában három jól elkülöníthető “illatcsomag” figyelhető meg a parfümökben: az illatok felső, középső és alsó regisztere. Ez a csoportosítás az összetevők illékonyságán alapul, és leghamarabb a felső, leglassabban az alsó regiszter illatai szabadulnak fel. Ha például egy parfümöt szagolunk meg, a felső illatokat már rögtön az üveg kinyitása után megérezzük. Ezért is szokás itatóspapírt használni a parfümök illatának elemzésekor, hiszen ezen a felületen sorban felszabadulhat mindhárom illatregiszter, míg ha csak az üvegcsébe szagolunk bele, csupán a felső illatokat érezzük. Ha már parfümökről és itatóspapírról van szó, jó, ha tudjuk, hogy nem mindegy, milyen papírt használunk a kóstoláshoz, és az sem, hogy hogyan használjuk. Általában ráspricceljük a folyadékot a papírra, az igazi profik azonban belemártják kb. fél centi mélységben a parfümbe. Közvetlenül ezután érezhetőek lesznek a legillékonyabb felső illatok, majd egy perc vagy egy kicsivel kevesebb idő után a többi felső illat is előbukkan. A papírt éppen ezért nem kell “szellőztetni”, rázogatni, hanem hagyni kell, hogy a különböző illatkomponensek a maguk tempójában kezdjenek párologni. Először szagoljuk meg 10-15 centiméterről a papírt közvetlen azután, hogy kihúztuk a parfümös üvegcséből, majd adjuk át magunkat az érzékeinknek.

Így válassz parfümöt

Ha megszereztük az első benyomást a felső illatokról, várjunk egy keveset, amíg felszabadulnak a középső illatok. Ezek fokozatosan jelennek meg, és pár perc elteltével válnak érezhetővé. Az első szagolás után tehát legközelebb egy-két perc múlva vegyük ismét az orrunk elé a papírt, majd többször egymás után ismételjük meg a kóstolást a következő negyedórában. Így nagy valószínűséggel a középső regiszter valamennyi komponensét, árnyalatát elcsíphetjük.

Egy negyedóra után lassanként új illatanyagok tűnnek majd fel, az alap- vagy alsó regiszter illatai. Minél illékonyabb anyagokból áll ez a réteg, annál hamarabb válik érezhetővé, de vannak olyan alapillatok, amik csak egy óra alatt szabadulnak fel, és nagyon hosszú ideig, akár hetekig, hónapokig jelen maradnak. Ezek az úgynevezett fixatívok, amelyek az illatok világában a legmélyebb regisztert jelentik. Ha türelmesen várunk, érezni fogjuk, hogy az alsó regiszter aromái jelentősen különböznek attól az első benyomástól, amit a felső illatokból szerezhettünk a parfümös üveg kinyitása után. Ha valamennyi illatregisztert sikerült feltárnod, és a parfüm jó benyomást tett rád, ki kell próbálnod a bőrödön is. Cseppent a kézfejedre egy keveset. Kóstold meg egy óra múlva, és ha az illat még mindig vonzó, akkor irány a kassza!

Ha viszont nincs türelmed így elmélyülni az illatokban, akkor hazardíroznod kell: csak éppen kóstolj bele a parfümökbe itatóspapírról vagy az üvegcsébe szagolva, és válassz ki két olyan parfümöt, amikről jó volt az első benyomásod. Egyik kezedre fújj az egyikből, a másikra a másikból, és szépen sétálj ki a boltból. Intézd az ügyeid, majd egy óra múlva szagold meg mindkét kezed. Ha szerencséd van, beleválasztottál egy olyan illatba, amely a bőrödön is jól áll!

 

Még több illat az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top