nlc.hu
Életmód
Grépfrút, a csodagyümölcs

Grépfrút, a csodagyümölcs

Sokak által kedvelt citrusféle a grépfrút. Neve "szőlőgyümölcs"-öt jelent. Elgondolkodtatok már azon, hogy mi köze is lehet ennek a szőlőre sem ízében, sem megjelenésében nem emlékeztető gyümölcsnek?

Egy régi legenda szerint a grépfrút Barbadosról származik, az első róla szóló feljegyzések a 18. században születtek. “Szülei”, az édes narancs és a körte alakú citrancs, ázsiai “bevándorlók” voltak.

A két gyümölcs természetes keresztbeporzásának végeredménye lett a grépfrút, amelyet valamikor régen “tiltott gyümölcsnek” neveztek. Később változtatták meg a nevét grépfrútra, mégpedig azért, mert a szőlőhöz hasonló fürtökben nő a fán.

Tisztító grapefruit

A hazai üzletekben kapható változatok közül a nagyobb (és drágább) fajta tűnik ízletesebbnek, aromásabbnak. A sárga grépfrút kicsivel édesebb, mint a rózsaszín, ez utóbbiban viszont béta-karotin is van.

Alacsony kalóriatartalmú, továbbá tartalmaz olyan enzimeket, melyek zsírégető hatásúak az emberi szervezetben, így fogyasztása testsúlycsökkenést eredményezhet. Javasolt egy-egy fél grépfrút elfogyasztása minden étkezés előtt fél órával.

Jellemző vitaminok: C, B, E, K.
Jellemző ásványi anyagok: kálium, kalcium, foszfor.
Egyéb: rostanyag, gyümölcssav.

Tisztító grapefruit

Gyógyhatás

Belsőleg: vértisztító, emésztést segítő, súlycsökkentő, immunerősítő (láz, meghűlés, hurut), roboráló, érvédő (visszértágulat).
Külsőleg: bőrproblémákra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top