Életmód

Agyonstresszeli a gyerekeket az okostelefon

Kommunikációs stresszt okoz a gyerekeknél a túlzásba vitt okostelefon-használat – derül ki a Mannheimi Egyetem felméréséből. A kutatók félezer 8 és 14 év közötti gyereket, illetve szüleiket kérdezték ki szokásaikról.

Minden negyedik gyerek bevallotta, stresszt okoz neki, hogy folyamatosan kommunikál a különféle üzenetközvetítő applikációkon, például a WhatsAppon. Minden tizedik fiatal mobilhasználó – a megkérdezettek 8 százaléka – olyan gyakorisággal használja okostelefonját, hogy az már a szenvedélybetegség kialakulásának kockázatával fenyegeti.

A megkérdezettek csaknem fele ismerte el, hogy telefonja gyakran eltereli a figyelmét a házi feladatról. Minden ötödiknek támadtak iskolai gondjai amiatt, mert túl sokszor matatott a mobilon.

Minden hetedik gyerek kifogásolta, hogy barátaival túlzottan lerövidültek a valódi kontaktusaik. Minden tizedik megkérdezett élt már át digitális zaklatást vagy rekesztették már ki WhatsApp-csoportból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top