Életmód

5 ok, amiért legyél büszke arra, hogy nő vagy

A nőknek igenis szükségük van arra, hogy tudják: büszkék lehetnek a saját nőiségükre. Persze vannak hátrányai társadalmi szinten, amikor nőként szembesülnünk kell néha azzal, hogy nem vagyunk egyenlőek a férfiakkal. De ne hagyd, hogy a szexista és negatív üzenetek lerombolják az önbizalmadat, mert 5 okunk is van rá, amiért büszke lehetsz arra, hogy nő vagy.

1. Mindenki nőként kezdi

Érdekelt valaha, hogy miért van a férfiaknak mellbimbójuk? Azért, mert mi mind nőként kezdjük az életünket odabenn az anyaméhben. Minden egyes megtermékenyített petesejt a női nem irányába indul el, és csak kb. a terhesség 60. napja körül kezdi átvenni az Y kromoszóma az embrió nemi jellege fölött a hatalmat.

2. A történelem nagy hatású vezetői között a sok nő

I. Erzsébet királynő, Viktória királynő, Kleopátra és Jeanne d’Arc csak pár példa arra, milyen lenyűgöző nőket ismerhettünk meg a történelmünkből. Tisztelték őket azért, ahogy irányították az embereket. Ami még nagyobb dolog, hogy olyan időben vívták ki maguknak a világ tiszteletét, amikor a nőket sokkal jobban elnyomták, mint ma.

5 dolog, amitől büszke lehetsz rá, hogy nő vagy

3. A nők mindig keményen dolgoztak

Annak ellenére, hogy sokan az ellenkezőjét gondolják, a nők mindig dolgoztak. A családi farmok irányításával jelentős szerepük volt a piacgazdaság kialakulásában, és fontos résztvevői voltak az ipari forradalomnak azzal, hogy gyakran messzire vándoroltak az otthonunktól, hogy veszélyes és alulfizetett munkákat vállaljanak azért, hogy támogassák a családjukat.

A II. világháború alatt nagyjából 350 000 nő szolgált az amerikai hadseregben. Aki nem csatlakozott a hadsereghez, az is kivette a részét belőle azzal, hogy a háborúzó férfiakat helyettesítette a munkában 1940–45 között. Ebben az időszakban a munkát vállaló nők száma 10 százalékkal nőtt, és férjes asszonyok is munkába álltak sokan, messze az otthonuktól, többen, mint valaha. Mindezért pedig nem fizették meg őket, hiszen alig a felét kapták annak, mint a férfiak ugyanazért a munkáért.

Manapság pedig a nők már ugyanúgy dolgoznak, mint a férfiak: a munkavállalók 57 százaléka nő, és 70 százalékuknak otthon van legalább egy 18 éven aluli gyermeke is. Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy nincs olyan, hogy ne dolgoznának.

4. A nők az irodalom meghatározó alakjai

Ha csak a Harry Potterre, Az éhezők viadalára, A szürke ötven árnyalatára vagy az Alkonyatra gondolunk, akkor remek példák arra, hogy a nők íróként hogyan állják meg helyüket a világban. Akár a klasszikus, akár a kortárs irodalomért vagy oda, nem lehet megkerülni ezeket a könyveket.

5 dolog, amitől büszke lehetsz rá, hogy nő vagy

Mary Shelley feltalálta a sci-fi műfaját azzal, hogy 19 évesen megírta a Frankensteint. A három Brontë nővér – Charlotte, Emily és Anne – megváltoztatta az irodalmat az olyan könyveivel, mint a Jane Eyre vagy az Üvöltő szelek. Toni Morrison megnyerte az irodalmi Nobel-díjat és a Pulitzer-díjat. Lehetetlen úgy olvasni ezeket a könyveket, hogy valahol mélyen ne érezzünk büszkeséget azért, mert nők írták. És ők még csak a jéghegy csúcsai.

5. Egyre több nő diplomázik

Természetesen nem mindenki választja azt, hogy tovább tanul és diplomája lesz, de aki szeretne, és megengedheti magának, legalább már dönthet úgy, hogy főiskolára, egyetemre megy nőként. Ennek hatására meg is ugrott a női diplomázók száma, sokkal többen vannak, mint a történelem folyamán bármikor. Most már a statisztikák szerint a munkahelyeken 21 százalékkal több diplomás nő dolgozik, mint diplomás férfi. Az, hogy egy olyan világban, ahol még mindig vannak helyek, ahol fizikai támadásnak teszik ki magukat a nők, ha iskolába akarnak járni, határozottan büszkévé tehet minket, hogy nők vagyunk.

Forrás: Bustle

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top