Életmód

6 tipp, hogy legyőzd a félénkséget

Csendes és tartózkodó vagy? Nehezen ismerkedsz, ezért nincs vagy nagyon kevés barátod van? Fogadd meg tippjeinket és legyőzheted a félénkséged.

A szégyenlősség vagy a félénkség alapvetően nem negatív tulajdonság egészen addig, amíg bennünket nem zavar ez a jellemzőnk. Ha viszont változtatni szeretnénk, íme néhány lépés, amivel megszabadulhatsz a gátlásaidtól.

X tipp, hogy legyőzd a félénkséget

1. lépés
Készíts egy listát arról, milyen szituációk váltják ki leginkább a félénkségedet.

2. lépés
Igyekezz feltérképezni azokat a tüneteket, amelyek akkor jelentkeznek, ha szégyellős vagy, például izzadás, remegés, dadogás, szapora pulzus.

3. lépés
Próbálj meg kapcsolatot találni a félénkségi reakciód és a gondolataid között. Ha például a kipirulás a tüneted, ami akkor jelentkezik, ha nálad szebb nővel beszélsz, az azért van, mert valójában nem tartod magad szépnek. Ettől a tünettől pedig még kevésbé gondolod magad annak.

4. lépés
Próbáld meg más szemszögből nézni a szituációkat. Például – ha az előbbi példánál maradunk –, ha valaki elpirul előtted, csúnyábbnak látod attól? Ugye, hogy nem?!

5. lépés
Most jön a neheze: kísérletezz! Például ha azt feltételezed, hogy kinevetnek a kollégáid, kezdd el figyelni őket, észre fogod venni, hogy teljesen alaptalan a félelmed.

6. lépés
Próbálj nyitottabb lenni. Soha nem fogod tudni, hogy mit gondol igazán egy másik személy rólad, de megkérdezheted. Annyi pozitív tulajdonságot fognak felsorolni, hogy végre elhiheted majd, hogy a korábbi félénkséged teljesen alaptalan volt.

Az első négy lépés viszonylag könnyű lesz, az utolsó kettő nehezebb, de ha megugrod ezeket az akadályokat, sikeresen győzheted le a gátlásaidat.

Olvass tovább kapcsolatok témában az NLCafén!

Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top