nlc.hu
Életmód
Amit a minőségi szalámiról tudni kell

Amit a minőségi szalámiról tudni kell

Egyik legkedveltebb húskészítményünk, a szalámi hazai választéka két újabb, egyedi termékkel gazdagodott. De vajon honnan ered a szendvicsek, pizzák és partifalatok megkerülhetetlen hozzávalója?
Amit a minőségi szalámiról tudni kell

A görögök és rómaiak által előszeretettel használt ókori hústartósítási mód határozta meg a déli nemzetek sajátos felvágottjának megszületését. A vastagbélbe töltött, nagyobb darabokra vágott húst sóval (latinul salare) tartósították. Hazánkba végül Olaszországból került a szalámi, és kapott a tartósság jegyében egy extra lépést az elkészítése. A szárazabb itáliai levegőn megfelelően száradt ki a hús, nálunk azonban elengedhetetlenné vált a füstölés.

Karakteres íze, sűrű textúrája miatt célszerű vékonyra szeletelni, így is minden ízösszeállítás főszereplője lesz. Ráadásul a szalámi egészséges is: nemcsak hasznos fehérjékben, vasban, kalciumban és magnéziumban gazdag, de az erjesztés okán tejsavbaktériumot is tartalmaz, amely segít fenntartani az emésztőrendszer egyensúlyát. Az olyan magas hústartalommal rendelkező szalámikat, mint a nem mindennapi (110 mm-es) átmérővel rendelkező, babérleveles oregánós fűszerezésű Kaiser Premium Grand vagy a minőségi csirkehúsból készült Kaiser Premium Sissy, nyugodt szívvel tehetjük a család minden tagjának tányérjára.

Ha van a hűtőben szalámi, akkor mindig lesz mihez nyúlni, hogy feldobjunk egy unalmasabbra sikerült salátát vagy húsragut, egy kis pikantériára vágyó pizzát vagy szendvicset. Utóbbiba akkor is tehetjük, ha hosszabb túrára indulunk, hiszen a szalámi eltarthatósága szeletelten is sokkal jobb, mint más felvágottaké. Viszonylag kevesen főznek vele, de elég egyszer kipróbálni, hogy milyen, amikor a szeletelésre már nem alkalmas szalámivéget felkockázva belepirítjuk egy szósz alapjába. Karakteres íze és magas hústartalma miatt a szalámi örök favoritja lesz a magyar konyhának.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top