Életmód

Heti ászana: lefelé néző kutya

A dinamikus jógában gyakori átvezető póz, sőt sokszor ebben pihenünk. Azon túl, hogy felfrissít, és további energiával tölt fel, nyújtja a láb hátsó izomláncát, a gerincet, erősíti a bokát, a karokat és a csuklót is, oldja a vállban felhalmozott feszültséget, és az idegrendszerre is jó hatással van.

A lefelé néző kutyát, azaz az adho mukha svanászanát dicsőítő poszt már korábban megjelent, akkor 5 okot soroltam fel, hogy miért is érdemes ezt a szerintem multifunkciós ászanát mindennap gyakorolni. De helye van itt az ászanasorozatban is, bontsuk le a szokásos módon is.

Ezt a kedvelt jógapozíciót indíthatod térdelőtámaszból: ilyenkor ha a tenyerek pont a vállak alatt vannak, akkor lépj egy tenyérnyit előre a kezekkel, és onnan told fel a medencét kilégzésre. Kezdheted akár deszkából is, kilégzésre ugyanúgy told fel a medencét. Egyszer hallottam egy nagyon jó rávezető instrukciót, azóta használom én is: mintha a feneked alját felfelé akarnád kanyarítani, úgy törekedj a medencével felfelé.

Heti ászana: lefelé néző kutya

Közben a tenyereket széttárt ujjakkal erősen nyomd a a talajba, a középső ujjad előre nézzen. A sarkakkal a szőnyeg felé közelíts, nem baj, ha nem érnek le. Ha nagyon feszesek a combhajlítóid, egy mikrohajlítás mindig lehet a térdben, a lényeg, hogy a tenyereddel erősen told el magad a talajtól, hogy a gerinced szépen ki tudjon nyújtózni. A fejed lazítsd el, a mellkast tartsd nyitottan, a hasizmokat tónusban. A talpakat tartsd csípőszélességben. A test így olyan formát vesz fel, mint egy fordított, derékszögű “V”-betű.

A folytatásért kattints a Jóga egyszerűen caféblogra!

Olvass még a jógáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top