Életmód

Itt az új személyi igazolvány

Januártól megjelennek az elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEEKH) közleménye szerint a megújult igazolvány a tajkártyák és az adóazonosítók funkcióit is ellátja. Ráadásul a beépített, magas biztonságú tárolóelemnek (chip) köszönhetően biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet majd ügyeket intézni.

Állítólag a tulajdonos döntheti el, mit tároljon a chip
Állítólag a tulajdonos döntheti el, mit tároljon a chip

A 2016-tól kibocsátott személyi igazolványok természetesen továbbra is feltüntetik majd a jelenlegi személyazonosítók adatait, ám egy beépített chipnek hála, ujjnyomatunkat, elektronikus aláírásunkat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelünket is tárolja – az igénylő döntésétől függően.

Egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, a kártyán tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség. Az új személyi igazolványokra való átállás fokozatosan történik: január elsejétől, ha személyit igénylünk, a hivatal automatikusan az újfajta okmányt állítja ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top