Életmód

5 jel, hogy idős rokonodnak segítségre van szüksége

Lehet, hogy idősödő rokonaink nem mernek segítséget kérni, ezért nem árt, ha időben észrevesszük a jeleket.

Az idősek gyakran vonakodnak bevallani, ha segítségre van szükségük. És sokszor nincs is, de ha ezeket a jeleket veszed észre, jobb, ha jobban odafigyelsz az idős rokonaidra.

5 jel, hogy idős rokonodnak segítségre van szüksége

Nézd meg az autót
Sok idős ember vezet, de a reflexeik már nem a régiek. Ellenőrizd az autójukat, vannak-e új karcolások vagy horpadások a járművön, ha igen, az azt jelzi, az időseknek gondja van a vezetéssel.

Nézd meg a postaládát
A bejárati ajtónál lévő postaládából vidd be a leveleket. De ne csak azért, mert ez egy kedves gesztus, hanem azért is, hogy megnézd, hány napnyi levél van a ládában. Ha több napja érkezett leveleket is találsz, az azt jelzi, hogy az idős rokonodnak gondot okoz kimenni értük.
Illetve nézd meg a számlákat, ha elmaradás van valamelyik szolgáltató felé, akkor lehet, hogy az idős ember pénzügyi problémákkal küzd, vagy elfelejtette befizetni a számlákat, ami memóriaproblémákra utal.

Nézz körül a lakásban
Ha nincs elvégezve a házimunka, az nem azt jelenti, hogy idős rokonod nem szeretné elvégezni azt, valószínűleg nincs ereje hozzá.

Öleld meg
Egyrészt azért, mert biztosan jólesik neki, nem sok ölelésben lehet már része idős rokonodnak, főleg hogyha egyedül él.
Illetve így felmérheted egészségügyi állapotát is:

  • Nem fogyott túl sokat mostanában?
  • Jó illatú a lehelete? Tud-e fogat mosni, vagy evett-e rendesen és nem acetonos-e a lehelet.
  • Jó illatú a ruhája, teste? Azaz tudott-e fürdeni és tud-e mosni.

Ha bármelyikkel aggasztó jel jelentkezik, érdemes odafigyelni, mert jelenthet demenciát, időskori depressziót vagy fizikai korlátosságot is.

Olvass tovább idősek témában!

Care2

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top