Életmód

Ilyen egy környezetbarát temetés: gombák vezetnek át a másvilágra

Két amerikai formatervező találta ki a megoldást az emberi testek halál utáni környezetbarát "feldolgozására". Találmányuk megköti az emberi testből a talajba kerülő káros anyagokat, így lehetővé teszi, hogy úgy hagyjuk itt az árnyékvilágot, hogy nem rúgunk egy utolsót az környezetünkbe.

A Mushroom Death Suit, másik nevén az Infinity Mushroom Suit nevű overall egy olyan speciális anyagból készült, amelynek szövetét gombaspórákkal itatták át. Ezek a spórák megtelepednek a holttesten és lassan elkezdik lebontani, miközben kisarjadnak belőle a gombák.

Az Infinity Mushroom Suit működési elve
Az Infinity Mushroom Suit működési elve (Fotó: Coeio.com)

Az elsőre bizarrnak tűnő ötlet Jae Rhim Lee és Mike Ma fejéből pattant ki, akik a Stanford Egyetem formatervezési szakán ismerkedtek meg. Lee abból indult ki, hogy olyan temetési módszerre lenne szükség, amelynek segítségével testünk újra visszatérhet a Föld természetes körforgásába a halálunk után. Az általuk kidolgozott koncepció nemcsak ezt teszi lehetővé, de a gombák megkötik a testünkből felszabaduló káros anyagokat (növényvédő szerek, tartósítószerek, nehézfémek) is, amelyek életünk során lerakódtak szervezetünkben.

Jae Rhim Lee az Infinity Mushroom Suit-ot viselve tartott TED-beszédet
Jae Rhim Lee az Infinity Mushroom Suit-ot viselve tartott TED-beszédet

Ehhez egy különleges gombára volt szükség, ezért Lee különféle gombafajokat kezdett vizsgálni, amelyeket saját kihullott hajszálaival, levágott körmökkel és hasonlókkal táplált, majd kiválasztotta azokat, amelyek a legjobb munkát végezték.

“Mindannyian áldozatai és felelősei vagyunk a környezetszennyezésnek” – mondta Lee egy 2011-es TED-előadás során. Az Infinity Mushroom Suit a fenti előnyök mellett kiváltaná a formaldehid alkalmazását is, amelyet számos temetkezési vállalkozás alkalmaz annak érdekében, hogy lassítsa a holttestek bomlását. A halotti ruha abban is segítséget nyújt a természetnek, hogy az emberi testből kinyert tápanyagokat hatékonyan tudja eljuttatni a talajba, a növények gyökereihez.

A ruhának már meg is van az első leendő felhasználója: a 63 éves Dennis White elsődleges progresszív afáziában szenved, amely a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan. A férfi ezért vállalkozott rá, hogy halála után az Infinity Mushroom Suitban temessék el, történetéről a tavalyi év során dokumentumfilm is készült.

Az Infinity Burial Suit készítői egyébként háziállatok temetéséhez használható változatot is készítettek már találmányukból, az emberi használatra alkalmas változat 2016 májusától kerül kereskedelmi forgalomba.

További cikkek temetésről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top