Életmód

Allergia mellett háziállat?

Aki asztmás vagy allergiás az állatszőrre, netán egyik családtagjánál áll fenn ez a probléma, nehéz választás elé kerülhet.

Kevésbé súlyos esetekben meg lehet azért próbálkozni ilyenkor is a kutya- vagy macskatartással, esetleg egy aranyhörcsöggel, de jár némi feladattal és odafigyeléssel. Vagy tartsunk ékszerteknőst, arra senki sem allergiás. 

A kontaktus minimalizálása. Tartsuk az állatot főleg a kertben. Ha ez nem megoldható, tiltsuk ki őket abból a hálószobából, ahol az allergiás személy alszik. Simogatás után alaposan mossuk meg a kezünket.

Egy szép kis kutyaházban szívesen laknak a kutyák odakint
Egy szép kis kutyaházban szívesen laknak a kutyák odakint

A kanapé tiltott terület. Olyan bútorokra engedjük csak fel őket, melyek rendszeresen és alaposan tisztíthatók. A hálószobában használjunk allergéntaszító ágyneműt.

Takarítás, takarítás, takarítás. Allergia és asztma esetén elengedhetetlen a gyakori porszívózás, felmosás és mosás. Eleve érdemes a szőnyegek és lakástextilek számát redukálni a lakásban, mert ezeket nehezebb allergénmentesen tartani.

Fürdessük meg a jószágot. Egy vizsgálat szerint fürdetés után 85 százalékkal csökkent a kutyák bundáján az allergének szintje. Más kérdés, hogyan fürdetsz meg egy macskát, életveszélyes sérülések nélkül.

Tegyünk HEPA-szűrőt a légkondiba. Ha bármilyen levegőt cirkuláltató berendezés van a házban, azt érdemes légszűrővel ellátni.

Tartsuk tisztán az állat fekhelyét. A hörcsögök, tengerimalacok ketrecét gyakran, hetente legalább egyszer takarítsuk, és ne tartsuk őket a hálószobában. A kutyák-macskák kosarát, pokrócát is gyakran mossuk.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top