Életmód

Szexuálisan zaklatják az Apple és a Microsoft virtuális asszisztenseit

Az emberiség újabb mélységet hódított meg: a két IT-cég által kifejlesztett virtuális asszisztens, azaz Siri és Cortana naponta szembesül obszcén vagy szexuálisan zaklató felhasználókkal. A Microsoftnál megelégelték a dolgot, így aki Cortanának beszól, ne csodálkozzon, ha kap a fejére.

Sajnos ott tartunk, hogy már test sem kell hozzá, hogy egy nőt szexuálisan zaklassanak: elég hozzá a női hang is. Mivel az Apple Sirije és a Microsoft Cortanája is női hangon szól a felhasználókhoz, egyre gyakrabban fordul elő, hogy a – jellemzően hímnemű – felhasználók trágárságokkal, obszcén kérdésekkel bombázzák a két mesterséges intelligenciát.

Ő Cortana, a Microsoft virtuális asszistense (Kép: Microsoft)
Ő Cortana, a Microsoft virtuális asszisztense (Kép: Microsoft)

Legalábbis erről számolt be a CNN-nek Deborah Harrison, a Microsoft Cortana divíziójának munkatársa. Azonban hozzátette, hogy még ezek a női hangon megszólaló mesterséges intelligenciák is fel lesznek rá készítve, hogy kezeljék az ilyen stílusú megnyilvánulásokat. A virtuális zaklatás ugyanis, bármilyen szomorú is ez, de egyre gyakoribb.

Siri és Cortana mellett az Amazon saját virtuális asszisztense, Alexa is női hangon szólal meg, illetve, Hollywood is felfigyelt már erre a trendre, legutóbb Spike Jonze 2013-as Her című filmjében, amelynek női “főszereplője”, a mesterséges intelligencia által vezérelt operációs rendszer Scarlett Johansson hangján szólalt meg (meglehetősen csábítóan).

“Amikor 2014-ben Cortana életre kelt, már az első, neki feltett kérdés között is rengeteg volt az olyan, ami a szexuális szokásairól érdeklődött” – mondta Harrison. Most azonban a Microsoft mesterséges intelligenciát fejlesztő programozói úgy döntöttek, itt az ideje, hogy Cortanából igazi 21. századi nő legyen, aki nem tűri az efféle tárgyiasítást.

“Ha valaki valami kifejezetten bunkó dolgot mond, Cortana mérges lesz – mondta Harrison a San Franciscóban megrendezett Re•Work Virtual Assistant Summit nevű konferencián. – Ugyanis ez nem az a fajta viselkedés, amit elfogadhatónak tekintünk vagy támogatunk.”

A virtuális zaklatás elleni fellépés épp Harrison és hét kollégájának a feladata volt, nekik kellett ugyanis meghatározni, hogy Cortana hogyan reagáljon a hímsoviniszta kérdésekre.
Cortanát kifejezetten női figuraként jelenítik meg: női avatarja van és egy Jen Taylor nevű nő hangján szólal meg. Ennek ellenére messzire elkerüli a nőknek tulajdonított sztereotípiákat: nem kér elnézést és nem hagyja, hogy leuralják. Harrison szerint ez a Microsoft fejlesztőcsapat tudatos döntéseinek eredménye.

“Nagyon vigyáztunk, hogy még véletlenül se legyen megalázkodó vagy alárendelt – magyarázta a Microsoft munkatársa. – Ugyanis nem szerettünk volna társadalmilag káros mintákat terjeszteni.”

Ehhez Harrison és kollégái valódi asszisztensekkel beszélgettek munkájuk részleteiről. A beszélgetés során szóba került az is, hogy a hasonló munkakörben dolgozó nőket milyen zaklatások érik és hogyan reagálnak ezekre. A tapasztalatokat mind arra használták, hogy Cortanából erős, öntudatos (virtuális) nő váljon, így aki beszól neki, ne csodálkozzon, ha megkapja a magáét.

További cikkek mesterséges intelligenciáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top