Életmód

Ne analizáld, ne gondold túl, csak tedd meg – 50 tanács 100 éves emberektől

Milyen lehet 100 évig élni? Egyáltalán, hogyan éri meg valaki ezt a szép kort egészségesen, épen és friss elmével? Bármilyen hihetetlennek hangzik, sokan vannak, akik megérték a 100 évet, és még a hosszú élet titkát is hajlandóak elárulni nekünk.

Olykor jó lenne a saját 100 éves önmagammal találkozni, elláthatnám a 36 éves önmagamat remek tanácsokkal, rengeteg tapasztalattal és biztos, hogy sokkal könnyebbé tehetném a jelenlegi életemet. Olvasva a 100 évesek tanácsait az ötlött fel bennem, hogy könnyebb mondani, mint megcsinálni. Amikor épp mondjuk ott tartok az életemben, hogy ki sem látok a napi problémák alól és odáig nézek maximum, hogy a legkisebb gyerek beteg, de a középsőért kell menni az iskolába, aztán rohanás a boltba, és még a vacsora sincs kész, a nagy pedig kamaszodik, és ajtót csapdos… akkor kicsit nehéz messzebbről ránézni a nagy egészre és feltenni magamnak a kérdést:

“Számít ez majd 5-10-50 év múlva?”

Pedig nagy összességében a 100 évesek tanácsaiból ezt a közös nevezőt szűrtem le magamnak. Valószínűleg ugyanezt tanácsolnám én is, ha már 100 éves lennék, és találkoznék velem most: minden eseményre úgy kell tekinteni, hogy vajon érdemes-e rajta rágódni, őrlődni, túlgondolni. Számít majd évek múlva? Mit szeretnék látni, ha majd 100 évesen ülök a hintaszékemben, és visszagondolok az életemre? Eszembe jut majd egyáltalán a sok apró, mindennapi küzdelem? Ilyen távlatból nézve azt gondolom, hogy az élet szempontjából hangyalábujjkörömnyi jelentősége van mindannak, amiből jelenleg nagy ügyet csinálok. Ami viszont számít, hogy minden áldott nap nevessek, sétáljak, szeressem a munkámat, és minél több időt töltsek a családommal. Úgy általában, csak éljek úgy, ahogy kedvem tartja, nem törődve azzal, mit gondolnak mások. Ennél jobb hír nincs is a világon, ez akár még meg is valósítható.

Érdemes elolvasni a 100 évesek tanácsait, egészen más perspektívába helyezik át az életet, világmindenséget meg mindent:

  1. Ne nézegesd a naptárt, csak ünnepelj meg minden napot.”
  2. Mindennap kimozdítom magam a lakásból, még akkor is, ha csak körbesétálom a házunkat. A fiatalság titka, hogy mozgásban maradj.”
  3. Ha úgy érzed is, hogy rettenetesen utálsz valakit, akkor is tartsd meg magadnak. Ne bántsd magad körül az embereket semmilyen okból.”
  4. Maradj szerethető. Azért éltem ilyen sokáig, mert rengetegen vettek körül a szeretetükkel.”
  5. Soha ne add fel a szerelmet.”
  6. Irányítsd az életedet. Senki másnak ne add át a hatalmat magad fölött.”
  7. Legyen időd sírni.”
  8. Utazz, amíg fiatal vagy. Ne törődj a pénzzel, csak utazz. Az élményeid sokkal értékesebbek, mint a pénzed.”
  9. Ne hasonlítsd magad másokhoz, mert úgy soha nem leszel boldog az életedben. A szomszéd füve mindig zöldebb.”
  10. Ha valakivel kínosan érzed magad egy randin, azzal ne randizz.”
  11. Mindennap tegyél meg legalább egy dolgot saját magadért.”
  12. Bocsáss meg.”
  13. Legtöbbször a dolgok megoldódnak maguktól.”
  14. Legyen egy háziállatod. Amikor magányosnak érezzük magunkat, akkor a háziállatok emlékeztetnek rá, hogy élünk.”
  15. Nem fogom azt mondani, hogy ezt vagy azt a vallást kövesd vagy ne kövesd… Csak annyit mondok, hogy találd ki, miben hiszel, és éld aszerint az életed.”
  16. Adj időt magadnak a gyászra, ha elvesztettél valakit.”
  17. Csak menj tovább, és soha ne add fel.”
  18. Ne halj meg akkor sem, ha nagyon meg akarnál halni.”
  19. Az élet csupa móka. Csak rajtad múlik, milyenné teszed. Legyél elégedett. Nem kell folyamatosan boldognak lenned, elég, ha elégedett vagy.”
  20. Szeresd az embereket. Találj mindenkiben valamit, amit szerethetsz, mert mindannyian emberből vagyunk.”
  21. Tanulj izgalmas dolgokat. A tudásod az egyetlen, amit senki sem vehet el tőled.”
  22. Maradj aktív. Én úgy csinálok mindent, ahogy nekem tetszik, például síelek 100 évesen. Senki más nem síel ebben a korban már, még akkor sem, ha lenne rá energiája. És próbálok egészségesen étkezni, mozogni, friss levegőt szívni és napfényt keresni mindennap.”
  23. Ha pozitív ember vagy, akkor mindenből jól fogsz kijönni. Ha negatívan gondolkodsz, megmérgezed a tested. Csak mosolyogj. Azt mondják, hogy a nevetés a legjobb orvosság, és tényleg így van.”
  24. Ne halj meg fiatalon.”
  25. Legyen körülötted sok ember, a legkülönbözőbb fajta emberek: fiatalok, öregek, feketék, fehérek, emberek a világ minden tájáról. Az emberek mindig energiával töltenek fel.”
  26. Mind emlékszünk, milyen volt gyereknek lenni, önfeledten kacagni és úgy belemerülni a játékba, hogy még enni és aludni is elfelejtettünk. Szerintem ezt felnőttként is meg tudjuk tenni. Az a legjobb, amit tehetsz, ha nem szabályozod magad agyon olyanokkal, mint ebéd- és alvásidő.”
  27. Úgy maradhatsz egészséges, ha mindig a lépcsőn mész, és viszed a saját szatyraidat. Én kettesével szoktam szedni a lépcsőfokokat, hogy mozgásban tartsam az izmaimat.”
  28. A fájdalom misztikus dolog, a vidámság a legjobb ellenszer.”
  29. Próbálok minél kevesebbet aggódni és inkább csak élni az életem.”
  30. Egész életemben kevesebb, mint 7 évig volt adósságom. Minden fillért visszafizettem, és azóta sem vettem fel kölcsönt. Ez a hosszú élet titka.”
  31. Szerencsésnek kell lenned 100 éven keresztül.”
  32. Ne egyél semmit, amire azt mondják egészséges. Azt edd, amit kívánsz. Az én 100 évem titka a jégkrémben rejlik.”
  33. A humor az élet motorja, humorral minden túlélhető.”
  34. Amikor magadon nevetsz, megelőzöl másokat, hogy rajtad nevessenek.”
  35. Azt hiszem, kíváncsinak kell lenni. Érdeklődve kell a külvilág felé fordulni, túl a saját kis fájdalmainkon és sebeinken. Izgatottan kell keresni az új dolgokat, új embereket, új élményeket. Szenvedéllyel kell élni az életet.”
  36. Mindegy, mi hoz téged lázba, de ha van valami ami szenvedéllyel tölt el, akkor élsz.”
  37. Az öregség nem betegség.”
  38. Legyél őszinte. Én alig hazudtam az életem során. És amikor őszinte vagy az emberekkel, akkor őszinteséget is kapsz cserébe. Túl sok energia megy el arra, hogy fenntartsuk a hazugságokat, kinek van szüksége erre az extra stresszre?”
  39. Mindig hallgasd meg az embereket, tanulj tőlük. Sokkal többet tanulhatsz abból, ha hallgatod őket, mint ha a saját történeteidet mesélnéd.”
  40. “Szeretned kell azt, amit dolgozol. Ha olyan munkát találsz, amit szeretsz, soha többé nem kell dolgoznod.”
  41. Egy családod van, ragaszkodj hozzájuk. Lesznek jobb és rosszabb napjaitok, békélj meg vele. Az éjszaka mindig hajnalhasadás előtt a legsötétebb.”
  42. Mindig próbálom megtalálni és értékelni a kis szépségeket az életben. Amikor ezt csinálom, az idő lelassul.”
  43. Mindennap iszom egy pohár whiskeyt. És végül is teljesen jól érzem magam.”
  44. Nem szeretem a stresszt és a veszekedést. Ha bárki zargat, akkor otthagyom. Szeretek pozitív emberek között lenni, ők felemelnek, nem pedig lenyomnak.”
  45. Törődj a magad dolgával, és ne egyél gyorskaját.”
  46. A nevetés egészségesen tart. Úgy tudsz túlélni, ha mindenben megtalálod a humort. Nem tudsz egyszerre nevetni és mérgesnek, szomorúnak vagy irigynek lenni.”
  47. Soha ne szaladj el a felelősség elől, ha nincs, akkor keress magadnak egy ügyet, amiért oda tudod tenni magad.”
  48. Egyszerre csak egy napot élj, aztán még egyet, aztán még egyet…”
  49. Tedd, amit tenned kell. Ne analizáld, ne gondold túl, csak tedd meg.”
  50. Vedd könnyedén, élvezd az életet, lesz ami lesz alapon. Aludj jókat, és mindenképp igyál valami erőset lefekvés előtt, ha meg vagy fázva. Másnap reggelre rendben lesz minden.”

Olvass még több jó tanácsot:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top