Életmód

A városokban nincs elég jó baktérium

Egy vidéki és egy városi otthon merőben más típusú baktériumokat jelent a benne élők számára – és az utóbbiak járnak rosszabbul.

Egy dél-amerikai vizsgálatban négy típusú otthont vettek górcső alá az ott élő mikrobiom szempontjából: egy elszigetelt faluban lévő ház a dzsungelben, falusi otthon, közepes méretű városban lévő és nagyvárosi lakás. Mindenhol az egyes helyiségek faláról és padlójáról gyűjtöttek mintát. Az egyes helyszíneken talált baktériumközösségek annyira különböztek egymástól és annyira jellemzőek voltak az adott típusú otthonra, hogy csak ez alapján látatlanban meg lehet mondani, milyen lakásból származik a minta.

A túlzott tisztaság is rontja a hasznos baktériumok lehetőségeit a megtelepedésre
A túlzott tisztaság is rontja a hasznos baktériumok lehetőségeit a megtelepedésre

A nagyvárosi otthonokra sajnos olyan baktériumközösségek jellemzőek, melyekből hiányoznak az immunrendszert fejlesztő, erősítő “jó” baktériumok. Ezek alapvetően a talajból, a nem mesterséges környezetből, állatoktól származnak, de városi környezetben túl kevés van belőlük. Itt inkább az emberi jelenléthez köthető baktériumok nagy száma volt a jellemző, például a bőrünkön élőké. Az is hatással bírhat a baktériumok típusára, hogy a városokban inkább jellemző a lakások nem természetes anyagokból építése, burkolása, és a lakás jobban el van szigetelve a környezetétől. Viszont ezzel a lakók is elzárják magukat az egészségükre kedvező hatással bíró baktériumoktól.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top