Életmód

Az otthoni munka az időpazarlás melegágya – így lehetsz hatékonyabb

Már tudományos bizonyítéka is van annak, amit mindig tudtunk: otthoni környezetben sokkal több munkát végzünk el. Más kérdés, hogy mennyire el tudunk úszni vele.

A Stanford Egyetem 250 alkalmazott bevonásával készített felmérést, ami 9 hónapon keresztül követte a kísérleti alanyok munkavégzését. Ebben a 9 hónapban fele időt a munkahelyükön, a másik felét pedig otthon kellett dolgozniuk. A kísérletben azt találták, hogy az otthoni munka 13 százalékkal növelte az alkalmazottak hatékonyságát, akik ezt leginkább annak tulajdonították, hogy sokkal csendesebb, nyugodtabb környezetben tudtak otthon dolgozni.

Persze attól még, hogy otthon dolgozunk, nem feltétlenül leszünk hatékonyak, a home office ugyanis csodás hely arra, hogy időt pazaroljunk, és a nap végén vegyük észre, hogy nagyjából semmivel sem vagyunk kész. Ekkor jön az éjszakai műszak, amikor a határidő szorításában hirtelen elvégzünk minden feladatot. Mindenki, aki már próbált otthonról dolgozni, biztos, hogy ismeri a szétfolyó idő nevű jelenséget. Akkor lép ez fel, amikor például bekapcsoljuk a tévét, csak a háttérzaj kedvéért, vagy nekiállunk mosni, mert hát úgyis otthon vagyunk. Az ilyen apróságok nagy károkat okozhatnak a hatékonyságunkban, ezért érdemes ezt a hét tanácsot megfogadni, ha otthoni munkában a legtöbbet akarjuk kihozni az időnkből és hatékonyságunkból.

Az otthoni munka az időpazarlás melegágya - így lehetsz hatékonyabb

1. Jelölj ki egy munkaterületet

Gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz, akár ágyban fekve vagy a kanapén üldögélve, de ha kijelölsz egy területet, amit munkára használsz – javasolt egy íróasztal erre a célra –, akkor már csak az, hogy leülsz mellé, átállítja az agyadat dolgozó módba. Ilyenkor az, hogy átsétálsz a másik szobába az asztalodhoz, azt jelenti, mintha bemennél a munkahelyedre. Amikor pedig arra használod a gépedet, hogy szabadidős tevékenységeket végezz rajta, ülj vele át egy másik helyiségbe, székre, asztalhoz.

2. Ragaszkodj a menetrendhez

Elvesztegetsz egy órát reggel a kávéd fölött merengve, és máris ott találod magad éjszaka, pihenés helyett dolgozva. Határozd meg magadnak, hogy mikor kezded és fejezed be a munkát aznap, és ragaszkodj ehhez. Ez nem azt jelenti, hogy tipikus 8–16 óráig tartó munkaidőt kell kijelölni magadnak, inkább igazítsd a saját ritmusodhoz a munkaidődet. Nekem például a nap közepén szükségem van egy kis szünetre, hogy újra energiával töltődjek fel, ilyenkor olvasok vagy tornázok, így délután élesebben vág az eszem.

Az otthoni munka az időpazarlás melegágya - így lehetsz hatékonyabb

3. Öltözz fel munkához

Amikor bemész a munkahelyedre, akkor azért tisztességesen felöltözöl, érdemes ezt otthon is betartani. Nem kiskosztümben kell ülni az asztalodnál, de ne pizsamában találjon a munkaidőd vége otthon sem. Segítesz magadnak a koncentrálásban, ha a felöltözéssel elindítod a napodat.

4. Hagyd békén a házimunkát

Az irodában talán sok idő megy el azzal, hogy beszélgetsz a kollégáiddal, otthon viszont még ennél is több időt el lehet csapni a házimunkával. Mosogatás, mosás, teregetés… kézenfekvőnek tűnhet, hogy mindezt rendezd le nap közben, de ha a hatékonyságodat szeretnéd növelni, akkor ugyanúgy kell ezeket kezelned, mintha a munkahelyeden ülnél, távol a mosogatnivalótól.

5. Tervezd meg a szüneteidet

A rövid szünetek beiktatása növeli a hatékonyságot a kutatók szerint. Nem olyan szünet, amikor felállsz az asztaltól és kimész inni egy pohár vizet, hanem az olyan fajta, amikor kimész a lakásból és teszel egy rövid sétát a ház körül. A friss levegő határozottan segíti a koncentrációt. De ha nem akarsz kimenni a lakásból, akkor óránként tarts számítógépmentes szünetet legalább tíz percig.

6. Tartózkodj a közösségi oldalaktól

Otthon senki sem tilt el attól, hogy a Facebookot, Twittert és társaikat nézegesd, de tudd közben, hogy ezek az oldalak gyilkolják leginkább a hatékonyságodat. Ha mindig nyitva vannak, csipognak, jeleznek, hogy kattints oda, nézd meg a friss híreket, akkor biztos lehetsz benne, hogy semmivel sem leszel kész a nap végére. Inkább csak akkor nyisd meg a közösségi oldalakat, ha egy feladat végére értél, és megpihennél.

Az otthoni munka az időpazarlás melegágya - így lehetsz hatékonyabb

7. Érd tetten az idődet

Érdemes a gépedre ráereszteni egy olyan appot, ami méri, milyen tevékenységgel mennyi időt töltesz el nap közben. Azért jó ez, mert lehet, hogy azt érzed a nap végén, hogy őrült sokat dolgoztál, aztán kiderül, ha leméred, hogy valójában csak 4 órát töltöttél munkával. Ha pedig ezt tudod, akkor már el tudsz gondolkodni rajta, hogy min kell változtatnod ahhoz, hogy sokkal hatékonyabban használd az idődet.

Olvass még többet az időbeosztásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top