nlc.hu
Életmód
Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

Egy elbűvölő ember akadt az utadba, aki az első pár hónapban mágnesként vonzott, de mostanra már megmagyarázhatatlan módon inkább csak kényelmetlenül érzed magad a közelében? Gratulálunk, lehet, hogy egy pszichopatát ismerhettél meg.

Esetleg egy narcisztikus személyiséget vagy egy szociopatát. Árnyalatnyi a különbség köztük, nagyon hasonlóak a jellemzőik, és mindhárom fajta a mérgező emberek csoportjába tartozik, akik elől érdemes fejvesztve menekülni, mielőtt még annyira berágják magukat az életedbe, hogy nagy károkat okozzanak. A statisztikák szerint az emberiség 4 százalékát alkotják a pszichopaták, és a legtöbb közülük egyáltalán nem sorozatgyilkos. Ő az, akit sunyi kollégának tartasz, aki valahogy mindig megússza a disznóságait, amiket elkövet. Ő az a tökéletes ex, aki valaki mással lelép, míg te azt hiszed, minden rendben van köztetek. Vagy ők azok a teljesen normálisnak tűnő emberek, akikkel ma reggel együtt utaztál a metrón.

A pszichopaták pont úgy néznek ki, mint te vagy én, egy nagy különbséggel: nincs lelkiismeretük.

Úgy bántanak másokat, hogy egy csepp bűntudatot sem éreznek. Ügyesen megtanulják, hogyan kell lemásolni a emberi érzelmeket, csak épp nem érzik át őket. Az olyan érzésekre gondolj itt, amelyek neked természetesek, mint könyörület, szeretet, bizalom és megbocsátás.

Egy kívülálló számára a pszichopaták észrevétlenül eveznek át az életen. Beilleszkednek, barátságosak és általában elbűvölőek. De azoknak, akik közelebb kerülnek hozzájuk, rémálommá változik az életük. A kezdetben tündérmesének látszó kapcsolat szép lassan átalakul a manipulációk, játszmák és káosz keverékévé. Nemcsak párkapcsolati szinten, hanem baráti szinten is képesek jelentős rombolásra, ezért óva intenek a pszichológusok attól, hogy az első benyomás alapján fogadj valakit a bizalmadba. Inkább figyelj az alábbi tíz jelre, hogy időben észrevedd, hogy egy pszichopata, szociopata vagy narcisztikus ember hálójába kerültél.

1. Elcsavarják a fejed hízelgéssel és eltúlzott szeretettel

Amikor találkozol egy pszichopatával, hirtelen felgyorsulnak az események. Az mondogatja, milyen sok közös van bennetek, hogy te vagy a tökéletes társ számára. Olyan, mint egy kaméleon, visszatükrözi a reményeidet, álmaidat és belső bizonytalanságodat, hogy azonnal bizalmat építsen köztetek. Folyton beszélgetést kezdeményez, és minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve. Ha van Facebook-profilod, akkor hamar teleszórja zenékkel, bókokkal, versekkel és olyan viccekkel, amiket csak ti értetek.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

2. Felkelti az együttérzésedet a játszmáival és sajnáltatós történeteivel

Hamar talál helyet a szívedben, hiszen olyan cuki és ártatlan első pillantásra (felejtsd el a filmekben látott arrogáns narcisztikust, igazából nem olyan). Valószínűleg előadja, hogy az exe – aki persze még bele van esve – rosszul bánt vele, milyen gonosz és igazságtalan volt mindig, őt sajnálni kell miatta. Természetesen ő ártatlan, mint a ma született bárány, semmi mást nem akart, csak békében élni, de a másik nem hagyta békén, pedig ő aztán utálja a drámát. Ám nemsokára észreveszed, hogy körülötte valahogy folyton dráma zajlik, feszültség és problémahegyek veszik körül.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

3. Bevon a saját szerelmi háromszögébe

Ha horogra akadtál, akkor nem menekülsz a szerelmi háromszögei elől. Körülveszi magát régi szerelmekkel, potenciális szerelmekkel és bárki mással, aki hajlandó figyelmet szentelni rá. Ezek között az emberek között feltűnhetnek olyanok is, akikről a kapcsolatotok elején nyomatékosan kijelentette, hogy te fontosabb vagy neki náluk, és nem kezdene velük sosem. Jól összezavar téged, és elülteti benned azt a gondolatot, hogy meg kell felelned az ő magas elvárásainak és versenyezned kell másokkal a szeretetéért.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

4. Állandóan átírja a valóságot és másokat őrültnek állít be

Fennhangon tagadja a saját manipulációit és figyelmen kívül hagyja, ha szembesíted a tényekkel. Amikor észreveszed, hogy a valóságot elferdíti és megpróbálsz rávilágítani, hogy nem stimmel a sztorija, akkor elutasítóvá és kritikussá válik veled szemben. Úgy forgatja a szavakat, hogy végül te gyere ki a dologból úgy, mintha “túl érzékeny”, vagy egyenesen “őrült” lennél. Egy mérgező ember mindig azt sugallja neked, hogy nem az ő bántalmazó viselkedésével van a probléma, hanem a te reakcióiddal.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

5. Megvádol, provokál, megpróbál felpiszkálni

Féltékenységgel vádol, miután nyíltan flörtölt az exével, lehetőleg egy olyan közösségi oldalon, ahol az egész világ látta. Azt mondja, megfojtod a ragaszkodásoddal, miután napokig feléd sem nézett, és kifejezed, hogy szeretnéd, ha többet lennétek együtt. Társaságban igyekszik az érzékeny pontjaidra tapintani, hogy bizonyítsa a külvilágnak, milyen hisztérikus vagy. Régebben valószínűleg egy laza embernek tartottad magad, de a pszichopata hatására csupa görccsé válsz.

6. Egyfolytában hazudik és magyarázkodik

Mindenre van magyarázata, még akkor is, ha nem is kellene megmagyarázni semmit. Gyorsabban előáll egy hazugsággal, mint hogy elhangozna a kérdés. Folyamatosan másokat hibáztat, semmi sem az ő hibája, ő csak egy áldozat. Hol a körülmények, hol pedig más emberek áldozata. Még ha hazugságon is kapod, akkor sem mutat megbánást és nem jön zavarba. Sőt olykor úgy tűnik, mintha direkt élvezné, ha kiderül, hogy hazudik.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

7. Féltékenységet szít, de fenntartja az ártatlanság látszatát

Az elején csakis és kizárólag rád fókuszált, ezért furcsa, hogy hirtelen más emberekre kezd figyelni, bárkire, csak nem rád. Olyanokat tesz, amikkel kételyt ébreszt benned, már nem tudod, hogy hol a helyed az ő életében, szívében. Ha aktív facebookozó, akkor elkezd az exei falára posztolgatni zenéket, közös nosztalgikus élményeket, képeket. És persze az érzéseidet és téged teljesen figyelmen kívül hagy.

8. Megvonja tőled a figyelmét és aláássa az önbizalmadat

Miután egy ideig fürödtél a figyelmében és imádatában, hirtelen úgy tűnik, mintha megunt volna. A hallgatásával büntet, és mérhetetlenül idegessé válik, ha számon kéred rajta azt a szenvedélyes kapcsolatot, amit ő kreált az elején. Úgy érzed, már csak teher vagy a számára.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

9. Végtelenül önző és csak rá szabad figyelni

Elszívja az energiádat és felemészti az életedet. Őt imádni és csodálni kell, mert ő különleges és kivételes. Azt hitted, hogy te vagy az egyetlen, aki boldoggá tudod őt tenni, de már úgy érzed, hogy mindegy neki, ki van mellette, csak ő legyen a figyelem középpontjában. Az igazság az, hogy senki sem tudja boldoggá tenni és senki sem tudja betölteni a lelkében tátongó űrt.

10. Nem ismersz rá a saját érzéseidre

A szerelem és szenvedély átalakult benned pánikká és szorongássá. Többet sírsz és kérsz bocsánatot, mint addig bármikor életedben. Alig tudsz aludni és minden reggel szorongva és zavartan ébredsz. Fogalmad sincs, hogy mi történt a régi, laza, nyugodt, vidám éneddel. Egy pszichopata rombolása után úgy érzed, hogy megőrültél, kimerült, kifacsart és üres vagy. Szétesik az életed, túl sok pénzt költesz, barátságaid érnek véget, és keresed, hogy mindennek mi az oka.

Ebből tudhatod, hogy egy pszichopata hálójába kerültél

Egy ilyen kapcsolat hosszú távú károkat okoz, az az érzésed marad vissza belőle, hogy nem vagy elég jó és nem kellesz senkinek.

Találkozni egy pszichopatával olyan, mintha bedobnának egy fekete lyukba, ahol mindegy, ő mennyire bánt téged, mindig úgy jössz ki belőle, hogy minden a te hibád. A jó tulajdonságaidat figyelmen kívül hagyja és felpiszkálja az összes bizonytalanságot benned, egészen addig, míg a személyiséged felismerhetetlenné torzul. Ilyenkor fordul az elő, hogy te magad is rácsodálkozol, hogy magadból kikelve üvöltesz, vagy úgy érzed, kiugrasz az ablakon, ha még egyszer megszólal, pedig ilyen késztetéseid soha nem voltak odáig.

Szerencsére van remény a gyógyulásra. Az első lépés az, hogy teljesen elvágod magad tőle – beleértve az üzeneteket, e-maileket és Facebook-bökdöséseket is –, ami először talán lehetetlennek tűnik, de könnyebb lesz egy idő után. Lassan aztán észreveszed, hogy visszatér a józan eszed, és elmúlik a káosz az életedből. Az ilyen kapcsolat végeredményben felfogható úgy, mint egy remek lehetőség arra, hogy megtanuld tisztelni magad és felállítani a saját határaidat, ami egy életre szóló hasznos tapasztalat.

Olvass még többet a mérgező emberekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top