Életmód

Kis lakásban tágas tér – berendezési tippek garzontulajdonosoknak

Egy kicsi lakás láttán izgatottan dörzsöli a tenyerét minden vérbeli belsőépítész, mert itt mutathatja meg igazán, mire képes, hiszen úgy kell tágassá és komfortossá varázsolnia az otthont, hogy közben nincs lehetősége az alapterület megnövelésére. Vagy mégis? Néhány praktikus húzással nemcsak egy profi lakberendező, de te is átalakíthatod a szűkös garzonod úgy, hogy tágasnak érezd.

 

A kis lakások kialakításakor már az apróbb belsőépítészeti és lakberendezési hibák is látványosan megbosszulják magukat, mert még szűkösebbé teszik az életteret, és rontják a komfortérzetet. Pedig egy garzonban is van lehetőség a kényelemre, csak okosan kell gazdálkodni a rendelkezésre álló hellyel és az ötletekkel. Lássunk most néhányat azok közül, amik jó hatással vannak a szűkebb terekre, és amiket bárki megvalósíthat egy kis lakásban!

Használj ki minden lehetőséget a tárolásra

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Egy lakásban nemcsak a zsúfoltság érzetét kelti az, ha tárgyak vannak minden talpalatnyi helyen, de ráadásul rontja a hely atmoszféráját is. Ezenkívül pedig kényelmetlen is, ha a folyton valamilyen tárgy állja utunkat, bárhova is lépnénk, és egy idő után frusztrálttá válunk ettől. Épp ezért egy kis lakás tulajdonosának nagyon okosan kell gazdálkodnia a tárolóhelyekkel: minden sarkot, zugot és üreget érdemes felhasználnia. Például a dohányzóasztalok, ülőalkalmatosságok rengeteg dolgot képesek elrejteni, ezért érdemes eleve ilyen bútorokat beszerezni, vagy egy kis barkácsolással ilyeneket készíteni. Ha már te magad készíted ezeket, tegyél rájuk kereket is, hogy könnyen átguríthatók legyenek egyik helyről a másikra.

Szellős térelválasztás

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Nem jó, ha egy térben zajlik minden az evéstől az alváson át a munkáig, ezért szükség van térelválasztókra, olyan helyekre a lakásban, ahol csak egy adott tevékenység folyik. Kis lakásban ez nem egyszerű rejtvény, de megoldható: ilyen esetekben falak helyett átlátható és több funkciójú térelválasztókat használjunk. Ezt a “falat” például különösebb előképzettség nélkül kevés szerszám használatával a legtöbben meg tudnánk csinálni magunk is – akár építkezésekről elkért hulladék anyagokból. Amellett, hogy mutatós, és felosztja a teret, mégsem vesz el a lakás méretéből, és még könyvespolcnak is kiválóan használható!

Dobd ki az ajtókat!

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Ha több kisebb szobád van, ne válaszd el őket ajtókkal – már ha ezt az életviteled megengedi. Helyette inkább növeld meg minél nagyobbra az átjárást a helyiségek között. Egynapos kőművesmunkával kivitelezhető például ez a megoldás, aminek hatására világosabbá, tágasabbá válik a lakás egy csapásra!

Lépj szintet!

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Egy átlagos belmagasságú lakásban könnyedén megoldható, hogy megemeld egyik vagy másik részét az otthonodnak, és ezzel egyszerre izgalmasabbá, tagoltabbá teszed a teret, ráadásul értékes helyet is nyersz. Például a konyha elválasztásának kiváló módja az, ha megemeled úgy, ahogy a képen látszik, és az emelvény alatt pedig tárolóhelyeket alakítasz ki. Ehhez már mindenképpen mesteremberre lesz szükséged, de megéri a ráfordított pénz és energia!

Függönnyel csalj!

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Az ablakaid elé úgy helyezd a függönyt, hogy két oldalt és a tetején is “túllógjon” azon. Így azt a hatást éred el, mintha nagyobb, tágasabb ablakaid lennének!

Stílusos sarkok

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Egy kis lakásban nincs elég hely arra, hogy külön konyhát, hálót, dolgozószobát, nappalit alakíts ki, de ettől függetlenül még ezeket a funkciókat valahogy be kell töltenie a garzonnak. A rendelkezésre álló teret úgy is feloszthatod, hogy más-más stílusban és színekkel rendezed be az egyes részeit: itt például a konyha sötét színű, a nappali viszont világos, és a parkettára is egy olyan szőnyeg kerül, ami világosan mutatja: ez a része a lakásnak már más célokat szolgál. Ráadásul mindezt még hangsúlyozza a hangulatos szemes ablaktábla, ami semmit nem vesz el a térből és a fény útjába sem áll!

A tükör nagyít és fényesít

Cofidis - felső témaszponzi - 2.cikk

Egy tükörrel csodát lehet tenni a kis lakásokban: egy nagyobb darab nem csupán a lakásod méretét növeli meg – persze csak optikailag, ami viszont már önmagában is rengeteget ad hozzá a kényelemérzetedhez –, hanem a beáramló fényt is felerősíti, visszaveri és szétszórja. Éppen ezért amikor tükröt választasz, ne csak arra gondolj, hogy megfeleljen a reggeli fésülködéshez, hanem arra is, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy világosabbá és “nagyobbá” tegye a lakásod. Egy ízléses tükörkeret pedig sokat adhat hozzá az otthonod stílusához is!

Még több lakberendezés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top