Életmód

Így változik a gyerekszoba – ezekre a bútorokra lesz szükség

A gyerekszoba külön birodalom, aminek ráadásul elég gyorsan változó igényeknek kell megfelelnie: egy pici baba kényelméhez és ellátásához szükséges berendezési tárgyak egészen mások, mint ami egy óvodás korúnak kell, egy kisiskolás gyermek, egy kamasz környezetét pedig megint csak más szempontok szerint kell kialakítani. Nem is beszélve a a "kirepülésre" készülődő ifjúságról… Jó, ha ezeket az igényeket már előre felméred, és tartalékolsz rá, hogy amikor eljön az idő, be tudd rendezni gyermekeid álomszobáját.

 

Ágy, asztal, tv… így mutatja be egy felnőtt minimális lakberendezési szükségleteit a neves dalszerző, Lovasi András örökbecsű szerzeménye. Bár kissé puritán ez a kép, de végül is tényleg ezek az alapigények – a tv azért nem nélkülözhetetlen. A fenti filozofikus megállapítás azonban csak a felnőttekre igaz, mivel egy gyereknek mások az igényei, és ezek az igények ráadásul korosztályonként változnak. Vegyük őket sorba!

0–1 év

Éjszakai ébredések, szoptatás, pelenkázás, fürdetés, gügyögés, hőmérőzés, súlymérés… egy újszülött kisbabával egy ideig ezek lesznek a fő teendőid, és ehhez kell a komfortos babaszoba-berendezést megtalálni. Egy jó babaszoba praktikus: megkönnyíti az anya dolgát, és biztonságban, egészségesen tartja a babát – nagyjából más szempontnak nem is kell megfelelnie. Nem kell hiper-szuper dizájn ilyenkor még, csupán gyakorlatias berendezés és jól használható bútordarabok.

Az első természetesen egy jó fekhely. Lehet a kezdetekben egy hagyományos bölcső is, vagy mózeskosár, de ezeket hamarosan rendes gyermekágyra kell majd cserélni. A rácsos ágy a legpraktikusabb, de ügyeljünk rá, a rácsok ne legyenek 12 cm-nél távolabb egymástól, hogy ne szorulhasson be a baba feje közéjük. Maga az ágy pedig olyan magas legyen, hogy az anya könnyen behajolhasson, de ne kelljen túl mélyre hajolnia ahhoz, hogy, a kicsit ki- és betegye. A matrac minősége legalább olyan fontos ezeknél az ágyaknál: rugalmas legyen, de ne süppedős, az anyagát tekintve pedig jól szellőző, természetes anyag.

Megnézem
Összes kép (1)

A másik nélkülözhetetlen darab a pelenkázó. Sok babaágyat eleve pelenkázóval kombinálnak, de ha ilyen nem tartozik hozzá, akkor egy egyszerű asztal vagy komód is megfelel a célra. A szekrénykék hasznosabbak, mert egyúttal tárolóként is szolgálnak.

A szoptatófotelről se feledkezzünk meg! Ezek közül az a legjobb az, aminek nincs magas karfája, a hátának pedig az édesanya támaszául kell szolgálnia. Választáskor ez a két szempont fontos, ezen kívül pedig csak az, hogy kényelmes legyen az anyának.

1–6 éves gyerekek szobája

Ebben a korban lassan kikerül már a rácsos ágy a szobából, és a gyermek megkapja első igazi ágyát. Ilyenkor még mindig nem kell túldramatizálni a bútorzatot: az ágyon kívül egy jól pakolható szekrényre lesz szükség a ruhák számára, és egy tágas polcra, ahol az egyre szaporodó játékok sorakoznak majd.

Megnézem
Összes kép (1)

 

6–18 éves kor között

Az iskoláskor kezdete hoz igazán nagy változást a gyerekszobában: ekkor a szoba már nemcsak játékra és alvásra szolgál, hanem munkára is: itt íródnak meg a házi feladatok. Ezért egy praktikus, fiókos íróasztalra mindenképpen szükség lesz, és nagy valószínűséggel a tárolóhelyeket is bővíteni kell, hiszen a különórák eszközeit, az edzések felszereléseit el kell tudni pakolni. Valószínűleg az ágy is cserére szorul: érdemes ekkor már felnőtt méretű, ágyneműtartós, masszív darabot venni, ami akár még a középiskolai évek alatt is kiszolgálhatja. Ezzel költséget és időt takarítunk meg magunknak. Ahogy nő a gyermek, úgy lesz majd egyre nagyobb szüksége a polcokra is, ahova a könyvei kerülnek, és elrakhatja kisebb-nagyobb személyes kabaláit, tárgyait.

Még több lakberendezés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top