Életmód

“Ne vetkőzz, csak szopni fogsz!”

"Ahhoz hogy egy nő szüljön, elég lenne négy elemi meg egy szakácskönyv, de igazság szerint, ha a szülők megtanítják főzni, akkor még olvasni sem kell megtanulni." Markáns vélemények a nőségről, a nőiességről Katona Csilla FRAGILE című kiállításán.

“Ez nem egy jól megmondó kiállítás, hanem egy kérdező, és aki válaszolt az őszinte volt és bátor, hogy válaszolt és vállalta és remélhetőleg újabb jó kérdéseket hív életre” – írja a FRAGILE kiállítás Facebook-meghívójában Katona Csilla. Csilla azt kérdezte a magyar nőktől, hogy milyen nőnek lenni: nagyon őszinte, sallangoktól mentes válaszokat kapott. Ezeket az idézeteket és a hozzá kapcsolódó fotókat mutatja be a kiállítás, ezekből mutatunk most részleteket.

AGYFASZT kapok ettől “a női princípum”-tól. Minek költünk akkor oktatásra? Ahhoz hogy egy nő szüljön, elég lenne négy elemi meg egy szakácskönyv, de igazság szerint, ha a szülők megtanítják főzni, akkor még olvasni sem kell megtanulni.

Szeretek dolgozni, nem annyira szeretek vacsorát főzni. Szerintem ez teljesen rendben van. Mások szeretnek vacsorát főzni és nyugodt hátteret nyújtani. Ez is teljesen rendben van.

Élvezem, ha kinyitják előttem az ajtót, ha gyerkőccel vagyok, előreengednek a sorban. Élvezem, ha látom, hogy egy férfi szemében felcsillan valami, ha rám néz. Számomra ezt jelenti a nőiség: megtanulni helyesen használni női adottságaimat lehetőleg visszaélés nélkül –, ami a legnagyobb hatalmat adja a kezembe. 

A legrosszabbul az érintett, amikor az egyik edzőm azzal fogadott egy edzőtáborban, hogy reméli, nem csinálok rendszert a táborba járásból, hiszen már anya vagyok.

Mit jelent, ha jogom van valamihez? Azt, hogy megtehetem. Azt, hogy megtehetem, hogy kitörök a rám osztott sémából, és nem ér hátrány azért, mert már évszázadok óta abban a sémában lenne a helyem. Nem kérdezi meg senki, hogy hát mégis, te mit keresel itt, nem ítél senki az alapján, hogy máshol vagyok, mint szokás.

Anyaként nőnek, vonzónak, titokzatosnak maradni számomra nagyon fontos kérdés, mert ha megszűnök nőnek lenni, megszűnök én magam is. 

 

Olvass még nőkről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top