Életmód

Szeretnéd bírni a tempót az unokáiddal? Légy előrelátó!

Mindannyian vágyunk rá, hogy nyugdíjas korunkban is olyan mozgékonyak és egészségesek legyünk, mint a reklámok mosolygó hatvanasai. Az adottságainkkal nehéz szembeszállni, ám az idő múlásával nem feltétlenül kell, hogy együtt járjon a fájdalom és a mozgáskorlátozottság megjelenése. Néhány tudatos módszerrel sokat tehetünk a jókedvű, aktív időskorért.

Csontjainkra sokáig úgy tekintünk, mint erős, elnyűhetetlen dolgokra. Ám, ahogy öregszünk, nem csak a külső megjelenésünk változik, a belső szerveink is elhasználódnak. Ennek általában nincsenek érezhető jelei. Az első, amikor szembesülünk a csontritkulással egy váratlan törés lehet.
A csontképződés nagyjából 35 éves korig tart, és bár folyamatos leépülés is jelen van, a képződés mértéke azt meghaladja. Ezután beáll egy egyensúlyi állapot, majd egyre nagyobb mértékű lesz a leépülés a képződésnél, melynek hatására csökken a csonttömeg. Ez nem jelent feltétlenül krónikus csontritkulást, ha megfelelő kiinduló csonttömeggel rendelkeztünk, ám napjaink mozgásszegény, kiegyensúlyozatlan táplálkozású életvitele mellett nagyobb a kialakulás kockázata, hiszen ezek a tényezők mind hátráltatják az ideális csont tömeg kialakulását.

A csontritkulásra öröklött hajlamunk is lehet, így pl. a változó korba jutott nők, a vékony, magas testalkatúak fokozottan veszélyeztetettek. E mellett a cukorbetegek, a dohányosok és a rendszeres alkohol fogyasztók, azok, akik sok foszforsavat tartalmazó üdítőitalt fogyasztanak, vagy szteroidos készítményeket szednek, szintén a magas kockázatú csoportba tartoznak.
Ha a rizikót jelentő tényezőket megpróbálod minimalizálni, már sokat tettél a megelőzés érdekében. Ha ez nem megoldható, vagy már későn ismerted meg ezt a lehetőséget, van egy másik mód, ugyanis a csontritkulás kialakulásának üteme időben való felismerés esetén csökkenthető. Ez a mód a szűrés, és az eredményei alapján kezdett szakorvosi kezelés.

Szeretnéd bírni a tempót az unokáiddal? Légy előrelátó!

Az orvosok azt javasolják, hogy 65 éves kor felett akár évente ellenőriztessük csontjaink állapotát, de fentiekből adódóan érdemes ezt a vizsgálatot már korábban is megejteni, és öt évente ellenőrizni, nem változott-e az állapotunk.

A vizsgálat gyors és fájdalommentes. TB támogatással és magán rendeléseken egyaránt elérhető. Előbbi esetén szakorvosi beutaló szükséges, és nagyjából 2 hónapos várakozási idővel kell számolni. Ezzel szemben, ha némi befektetéssel időt szeretnénk spórolni, magánúton akár 1 napon belül bekerülhetünk a csontsűrűség vizsgálatra. A 25 éves múlttal és a legújabb eszközparkkal rendelkező Diagnoscan központok Budapesten és Szegeden várják azokat, akik szeretnék csontsűrűségüket ellenőrizni, s egy lépéssel közelebb kerülni az aktív nyugdíjas évekhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top