Életmód

Vékony, telt, izmos, akármilyen is legyen, a női test gyönyörű

A vékony nem jobb, mint a telt, a telt nem jobb, mint a vékony. És egyiknél sem jobb az izmos test. Mert nincs olyan, hogy jobb vagy rosszabb test, teljesen nonszensz, hogy folyamatosan címkézzük a nők testét.

Annyi nővel találkoztam már – magamat is beleértve –, akik a testükkel háborúban álltak. Az egyik szinte anorexiásan vékony, pedig sokat eszik, a másik meg alig szed valamit a tányérjára, mégis telt domborulatai vannak. Mindannyian megkapták a maguk bántásait. Az olyan mondatokat, amiket mindenki jól ismer, mint: “Senki sem akar egy fogpiszkálóhoz hozzábújni.” Vagy hogy “Be sem fér egy férfi azok közé a sonkák közé”.

Csak simán gonosz, sértő, megalázó.

Pedig ha mind ugyanúgy néznénk ki, milyen unalmas világban élnénk. Mind különbözőre lettünk tervezve és mind szépek vagyunk így. Ha egy ember azért nem akar veled megismerkedni közelebbről, mert kövér/vékony vagy, akkor benne van a hiba, nem benned. Akkor neki vannak súlyos problémái, nem neked.

Vékony, telt, izmos, akármilyen is legyen, a női test gyönyörű

Van olyan ismerősöm, aki hihetetlenül vékony, olyan is, aki nem fér bele a fenekével minden székbe. Mindegyikük szerethető emberi lény, nincs velük semmi baj. Én én vagyok, te te vagy, minek egyáltalán összehasonlítani magunkat egymással? Veszélyesnek tartom azt a mai trendet, hogy a cikkek, reklámok, műsorok sokasága megmondja a nőknek, hogy most épp a vékony a szép, máskor a gömbölyű formák a gyönyörűek, harmadjára pedig gyúrd ki magad, mert akkor leszel igazán nő.

Vajon hogyan terjedt el az anorexia és a bulimia? Úgy, hogy valakik, valahol eldöntötték, hogy a nőkkel azt kell éreztetni, hogy túlsúlyosak, és le kell fogyniuk még akkor is, ha igazából teljesen rendben volt a súlyuk. Valamit láttak, olvastak, hallottak, nekik mondták valahol, amiből arra következtettek, hogy nem elég jók úgy, ahogy vannak. Ha belegondolsz, a férfiakra nem nehezedik ekkora nyomás, az ő súlyukról, alakjukról vajmi kevés szó esik.

Vékony, telt, izmos, akármilyen is legyen, a női test gyönyörű

Az egész őrületnek az lenne a megoldása, ha mindenki elfogadná, hogy különbözőnek születtünk.

Más volt az anyák, apánk, más géneket örököltünk, mások az életkörülményeink és a felfogásunk. A testünk egyszerűen nem szuszakolható bele egy formába, mintha gipszből lennénk és egyentestet önthetnénk magunknak. Frusztráló, hogy az emberek így megalázzák egymást csak azért, hogy jobbnak, csinosabbnak, szebbnek érezzék magukat azzal, hogy leszólják mások testét. Pedig semmi értelme, mert ők nem lesznek ettől jobb testűek, a másik ember pedig nem fog hirtelen testet cserélni, mert a környezetében páran ellenzik, ahogy kinéz. Hagyjuk békén egymás testét, és inkább mindenki foglalkozzon csak a saját külsejével.

Olvass többet a női testről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top