A szakmai zsűri véleménye mellett a közönség ízlésére is kíváncsiak a verseny szervezői, amelynek legfőbb célja, hogy minőségi, kézműves édességek kerülhessenek a fagylaltos pultokba.
Hogy melyik fagylalt nyerte el a megtisztelő az “Év fagylaltja 2016” címet, arról Ördög Nóra Liptai Claudiával karöltve, valamint Tarján Zsófia és Lázár Tibor (Honeybeast), Botka László (Szeged polgármestere), Marko Krivokapics (a Mol-Pick Szeged másodedzője) és Segal Viktor, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjai mint a “közönségzsűri” is döntöttek.
Nemcsak a legfinomabb hagyományos eljárással főzött házi fagylaltokat kóstolhattak a résztvevők, “mentes” kategóriában is győztest hirdettek, gondolva a glutén- vagy laktózérzékeny fagyikedvelőkre is.
Az idei egyébként már a 19. Év fagylaltja-verseny. Az elmúlt években ezek az ízek és cukrászdák győztek:
- 2009: Tóth Cukrászda – Sacher fagylalt
- 2010: Csuta Cukrászda – Házias vidámság
- 2011: Sík Cukrászda – Diós-mézes körte fagylalt
- 2012: Csuta Cukrászda – Triász
- 2013: Damniczki Cukrászda – Málna fagylalt vörösbor-eszenciával
- 2014: Frer Cukrászda – Mézes-diós hecsedli
- 2015: Cafe Trevi Cukrászda – Opera Royal
És a győztes pedig nem más…
És 2016 legfinomabbjának a Vezúv fantázianévvel illetett fagylaltot választották,melynek megalkotója a budapesti Nándori cukrászda cukrásza, Hiczkó Henrietta. Mi már alig várjuk, hogy megkóstolhassuk ezt a tejes alapú, csokoládés, kakaós meggyes fagyicsodát.