Életmód

Fogyatékkal élőkkel misézett Ferenc pápa – fotók

Ferenc pápa szerint a test ápolása tömegmítosszá vált, pedig a világot nem a tökéletes külsejű emberek teszik jobbá.

“A világot nem a külsőre tökéletesnek látszó, sminkelt emberek teszik jobbá, hanem az emberek közötti szolidaritás, a kölcsönös figyelem és tisztelet” – mondta Ferenc pápa a betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata zárómiséjén vasárnap a Szent Péter téren.

Fogyatékkal élő emberekkel misézett Ferenc pápa

Ferenc pápa arról beszélt, hogy a test ápolása “tömegmítosszá és üzletté” vált, és így ami “nem tökéletes, azt el kell rejteni, mivel a kiváltságosak boldogságát és nyugalmát zavarja, megkérdőjelezve az uralkodó modellt”. Hozzátette, ezért van, hogy a kortárs kultúra és társadalom a betegeket és fogyatékkal élőket kiközösíti, nehogy megzavarják a többiek “hamis jólétét”. Sőt bizonyos esetekben “meg is akarnak szabadulni tőlük, mivel elviselhetetlen pénzügyi terhet jelentenek a gazdasági válságban”.

Fogyatékkal élő emberekkel misézett Ferenc pápa

A katolikus egyházfő szerint azonban a mai ember illúzióban él, amikor behunyja a szemét a betegség és a fogyatékosság láttán, nem értve meg az élet igazi értelmét, amely a szenvedés és a korlátok elfogadásával jár. “Előbb-utóbb mindannyian kénytelenek vagyunk szembesülni  saját magunk és mások törékenységével és betegségével.”

Nincsen más út, csak a szeretet

Ferenc pápa megjegyezte, hogy a mai kultúrában minden bizalmat a tudományba fektetünk, azt remélve, hogy a világ valamelyik részén létezik a mindent gyógyító gyógyszer: “sajnos nem így van, és ha az a gyógyszer létezne is, csak nagyon kevés ember részesülhetne belőle”. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy a gyógyszer, vagyis a megoldás a szeretet, és “nincsen más út”: “a fogyatékkal élők és szenvedők megnyílnak az élet előtt, ahogy érzik, hogy szeretik őket!”.

Fogyatékkal élő emberekkel misézett Ferenc pápa

A Ferenc pápa pontifikálta szentmise zárta a betegek és fogyatékkal élők háromnapos római zarándoklatát az irgalmasság szentévében. A pápával a fogyatékkal élők mellett elkötelezett Cyril Axelrod dél-afrikai származású atya celebrált, aki süket és vak. A misén az olvasmányokat betegek és fogyatékkal élők olvasták fel, és a szöveget a Szent Péter téren felállított kivetítőkön nemzetközi jelbeszéddel tolmácsolták. Egy világtalan lány Braille-írással írt evangéliumból olvasott fel. A szentírás jeleneteit – az egyház történetében először – színészek adták elő a misén részt vevő szellemi fogyatékosok számára.

Fogyatékkal élő emberekkel misézett Ferenc pápa

Ferenc pápa a mise után a Szent Péter téren tartózkodó betegek és fogyatékkal élők közül sokakat személyesen köszöntött.

Képek: Europress/Getty

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top