Életmód

Megölte gazdáját az önvezető autó

Halálos balesetet okozott egy önvezető funkcióval ellátott Tesla Model S az Egyesült Államokban.

A halálos baleset május elején történt, de csak most kapott komolyabb nyilvánosságot. Az önvezető autó egy kanyarodó nyerges vontató alá futott, a Tesla sofőrje meghalt.

Azért általában nem öl embert
Azért általában nem öl embert

A baleset színhelye Florida, Williston volt. A baleset áldozata, a 45 éves ohiói Joshua Brown az önvezető autók lelkes híve volt, aki folyamatosan tette közzé közösségi oldalán az önvezető autójával kapcsolatos tapasztalatait.

 Brown éppen áprilisban úszott meg egy karambolt, autójának köszönhetően, egy hónappal később azonban már nem jött ki neki a lépés. A baleset pillanatában a jármű félautomata üzemmódban volt, tehát vészhelyzet észlelésekor a vezetőnek kellett volna visszaszereznie a kormányt a fedélzeti számítógéptől, ami azonban elmaradt. Talán azért, mert a sofőr túlzottan belefeledkezett kedvenc időtöltésébe, egy Harry Potter-hangoskönyv olvasásába.

A Tesla most gyászol, de azért megjegyezték, hogy autóik eddig 210 millió kilométert tettek meg halálos baleset nélkül, míg például Európában átlagosan 96 millió kilométerre jut egy tragédia.

A baleset okait vizsgálják, elképzelhető, hogy a komputer érzékelőjét megzavarta a kanyarodó teherautó sima fehér oldalfala, amit összetéveszthetett Florida felhőtlen, világos égboltjával. Ha bizonyítást nyer, hogy a Tesla S programhiba miatt nem ismerte fel az akadályt, és ezért nem fékezett, úgy akár az összes önjáró üzemmóddal szerelt Tesla visszahívható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top