Életmód

Sípokkal védenék a nőket a szexuális zaklatásoktól

A szexuális zaklatások kivédésére a nőknek sípokat adnak Mexikóvárosban. A helyieket megosztja az eszköz, szerintük ugyanis, ahol azokra a legnagyobb szükség lenne, épp ott használhatatlanok.

Mexikóváros önkormányzata a metróállomások közelében állította fel a síposztó standokat. A hölgyek kérdőívet töltöttek ki, cserében megkapták a sípokat, illetve a használati útmutatót, amelyen feltüntették a szexuális zaklatás esetén értesítendő hatóságok telefonszámát is.

A mexikóiak szerint ugyanakkor a sípoktól fölösleges várni a megfelelő védelmet. Egy középiskolás lány például úgy nyilatkozott, a sípok nem igazán praktikusak, és a tömött vonatkocsikban, ahol mozdulni is alig lehet, szinte használhatatlanok, pedig épp ilyen helyeken lenne azokra a legnagyobb szükség.

Mexikóvárosban a nők és a 12 év alatti gyerekek évek óta külön kocsikban utazhatnak a legzsúfoltabb vonalakon, de a szerelvényen mindössze két vagont biztosítanak a számukra, így a későn érkezők gyakran kiszorulnak a védelmet nyújtó kocsikból.

A város polgármestere ugyanakkor tántoríthatatlan híve a sípoknak, amelyek hírét szerinte a kritika csak még messzebb vitte. “Szerintem a bírálat csak erősebbé tette a kezdeményezést, mert így még több ember fülébe eljutott a híre. Hallottak már róla Európában, az Egyesült Államokban és az ország minden szegletében. Természetesen ahhoz, hogy igazán hatékonyan működhessenek, a megfelelő rendőri intézkedésekre is szükség lesz.”

Az önkormányzat úgy gondolja, a síp az egyik lehetséges eszköz, amellyel Mexikóváros vezetése a tömegközlekedést használó nőket megóvhatja. A legforgalmasabb helyekre térfigyelő kamerákat szereltek, míg számos buszon és közterületen segélykérő gombokat telepítettek.

Sípokkal védenék a nőket a szexuális zaklatástól

(Délmagyar)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top