Életmód

Ezért van szükséged K-vitaminra

Méltatlanul keveset emlegetett, pedig igencsak fontos vitamin.

Ha vitaminokra terelődik a szó, mindenkinek a C-, a D- vagy az E-vitamin ugrik be, míg a K-vitaminról sokan még csak nem is hallottak. Pedig nagy bajban lennénk nélküle!

A K-vitaminnak valójában két formája létezik, a K1– és a K2-vitamin. Előbbit készen visszük be a szervezetbe, utóbbit az emésztőrendszerben élő baktériumok állítják elő nekünk. A megfelelő bélflóra tehát nagyon fontos a K-vitamin-ellátottságunk szempontjából.

A K-vitamin roppant fontos szerepet tölt be a véralvadásban, hiányában vérzékenység alakulhat ki. Ugyancsak részt vesz a kalcium beépítésében a csontokba, alacsony szintje megnöveli a csonttörések kockázatát.

A K1-vitamin forrásai szinte kizárólag a zöld leveles zöldségek: káposztafélék, saláták, brokkoli, spárga, különböző fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem, majoránna, zsálya), de az olívaolaj, a szója és az aszalt gyümölcsök is tartalmaznak K-vitamint.

Ezért van szükséged K-vitaminra

Forrás: brightside.me

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top