Életmód

Bezárná a kormány a gondozóházakat és az átmeneti otthonokat

Tartós gondozást nyújtó intézményeket akarnak inkább. Hozzányúlnának a fedél nélkül élők ellátásához is. A nagy hidegekben pedig senki sem maradhatna az utcán.

Változást akar a kormány az időskorúak és fogyatékossággal élők gondozóházai, valamint a pszichiátriai és a szenvedélybetegek átmeneti otthonai esetében. Mindkét intézménytípust fokozatosan megszüntetnék.

A Magyar Nemzet egy kormányzati előterjesztésre hivatkozva azt írja, hogy a cél az, hogy ezeket tartós gondozást nyújtó intézményekké alakítsák át.

A hajléktalanoknak és a fedél nélkül lévő kisgyermekes családoknak megmarad ugyan az átmeneti ellátási forma, de a jövőben az ilyen intézményeknek külső férőhelyeket is létre kell hozniuk, amelynek részeként lakhatási támogatással kell segíteniük az albérletben, bérlakásban talpra állni igyekvő embereket.

Fontos változás lesz még, hogy a jövőben extrém időjárási körülmények esetén akkor is elszállíthatják majd az utcáról a hajléktalanokat, ha ők maguk nem járulnak hozzá. A szakemberek telenként sokszor azért nem tudják megakadályozni a kihűléses haláleseteket, mert a fedél nélkül élők nem hajlandók bemenni a szállásra, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint pedig nem kötelezhetők erre – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top