Életmód

Védenéd a környezetet? Egyél kevesebb húst!

Ezen a héten zajlik az ENSZ 71. közgyűlése, ahol sok szó esett a klímaváltozásról és az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok elleni küzdelemről is. Az ötletek közül hiányzik azonban valami, amivel bárki azonnal tehet a környezet védelméért. Igaz, ez kevesebb szalonnával és hamburgerrel fog járni.

A globális felmelegedés az emberiség egyik legkomolyabb problémája, amelynek már most is érzékelhetőek a negatív hatásai. A világ kormányai rengeteg pénzt költenek a klímaváltozás elleni harcra, pedig léteznek teljesen kézenfekvő és pofonegyszerű lehetőségek is, mégsem gondolunk rájuk.

Ilyen a húsfogyasztás, amellyel kapcsolatban egy 2009-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez. A tudományos anyag szerint, ha csökkentenénk étrendünkben a húsfogyasztást, akár felére is csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok kibocsátásával járó költségeket.

Egy kiló hús előállításához rengeteg energiára és vízre van szükség (Fotó: Tumblr)
Egy kiló hús előállításához rengeteg energiára és vízre van szükség – fotó: Tumblr

Vannak országok, ahol már érdemben foglalkoznak a kérdéssel: a világ egyik legkevésbé “zöld” országa, Kína idén bemutatott egy tervet, amelynek célja, hogy 50 százalékkal csökkentse állampolgárai húsfogyasztását. Ezt javarészt a táplálkozási előírások megváltoztatásával és széles körű – többek között Arnold Schwarzeneggert és James Cameront is felvonultató – tájékoztató kampánnyal próbálja elérni.

Az ENSZ közgyűlés delegáltjai is elismerték, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok megjelenésében komoly szerepe volt a mezőgazdaságnak, azonban a húsfogyasztásról nem ejtettek szót.

“A zöldenergiával és technológiákkal foglalkozó mozgalmak és a kormányok bevonása fontos dolog – nyilatkozta Sonia Faruqi, a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Project Animal Farm című könyv szerzője. – De nem kell nagy technológiai áttörésekre várnunk, elég arra gondolni, hogy mi van a tányérunkon, aminek nem kellene ott lennie.”

Az antibiotikum-rezisztencia többek között a mezőgazdaságban, illetve az állattenyésztők által túlzásba vitt gyógyszerhasználat miatt is kialakulhatott. Az Egyesült Államokban – ahol az előírások gyökeresen eltérnek az európai gyakorlattól – az egy évben eladott antibiotikumok 70-80 százalékát a gazdák vásárolják meg.

Ennél is látványosabb a húsfogyasztás hatása a klímaváltozásra: egyes kutatók szerint az állatok tenyésztése a klímaváltozás egyik legfőbb oka, de még a felvetés cáfolói is elismerik, hogy az állattenyésztés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO saját becslései szerint az összes, emberi működés által kibocsátott ilyen gáz 14,5 százaléka származik az állattenyésztésből. Legalább ilyen súlyos probléma, hogy ehhez rengeteg vizet is felhasznál az emberiség, jóval többet, mint a szántóföldek öntözéséhez, ami hozzájárul az elsivatagosodáshoz.

Szerte a világon egyre többen fogyasztanak húst, tojást és tejtermékeket, ezért nem életszerű az az elvárás, hogy az emberek egyszerűen leszokjanak erről, ráadásul ez egészségügyi szempontból sem lenne szerencsés. A mennyiségek csökkentése azonban egyszerűbben kivitelezhető lehet.

Kutatások szerint könnyebb az embereket rávenni az életmódváltásra, ha világosan és érthetően el lehet számukra magyarázni, hogy milyen káros következményekkel járhat, ha nem változtatnak jelenlegi szokásaikon. Ehhez azonban széles körű tájékoztatásra lenne szükség, mivel egy másik felmérésből az is kiderült, hogy például az USA polgárainak mindössze hat százaléka tudja, hogy a húsfogyasztás és a klímaváltozás között milyen összefüggés áll fenn.

További cikkek a klímaváltozásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top