Életmód

Már nem érdekli a szex a japánokat

Nőtlenségi szindróma ütötte fel a fejét a "felkelő Nap országában".

A 40 év alatti japánok elvesztették az érdeklődésüket a hagyományos párkapcsolat iránt. Több millió olyan fiatal van, aki egyáltalán nem randizik, s egyre nő azoknak a száma, akiket a szex sem érdekel. A média már el is keresztelte ezt a jelenséget “nőtlenségi szindrómának” – írja a The Guardian. Ennek azonban komoly, társadalmi következménye is lehet, hiszen Japán már így is a világ legalacsonyabb születési rátájú országa. Népessége – amely jelenleg 126 millióra rúg – az elmúlt 10 év alatt folyamatosan csökkent, 2060-ra pedig akár további egyharmaddal is visszaeshet a lakosság létszáma.

Semmi randi, semmi szex

A szinglik száma rekordméreteket öltött. Egy 2011-es felmérés szerint a nőtlen férfiak 61 százalékának, a 18-34 év közötti szingli nők 49 százalékának nincs párkapcsolata; ez a számadat mintegy 10 százalékkal emelkedett az 5 évvel korábbihoz képest. A 30 év alattiak egyharmada pedig sosem randizott. A Japán Családtervezési Intézet felméréséből kiderül, hogy a 16-24 év közötti nők 45 százalékát nem érdekli a szex, hidegen hagyja őket bármilyen szexuális kapcsolat; a férfiak sincsenek másként: több mint egynegyedük ugyanígy érez.

2012-ben minden eddiginél kevesebb gyerek született, a házasság már egyik nem számára sem vonzó, ráadásul a japán nők sokkal függetlenebbek és ambiciózusabbak lettek.

Házasság helyett függetlenség

A nők mintegy 70 százaléka otthagyja az állását az első gyerek születése után.  A Világgazdasági Fórum rangsorolása szerint Japán továbbra is a világ egyik legszélsőségesebb országa a nemek közötti munkahelyi egyenlőtlenség szempontjából. A társadalmi hozzáállás sem segít ezen: elítélik, szinte megvetik a házas, de dolgozó nőket.

Abe Sindzó japán miniszterelnök nemrégen hosszútávú terveket jelentett be, azt ígérte, megnövelik a nők társadalmi szerepvállalását úgy, hogy közben javítják a helyzetüket, ám a többség szerint ez a lépés korántsem fog drámai változást hozni, várhatóan nem fogja arra ösztönözni a fiatalokat, hogy anyák és dolgozó nők legyen egyszerre. “Nagyszerű életem van. Eljárok szórakozni a barátnőimmel, akik ugyanolyan karrierista nők, mint én; hol olasz, hol francia étterembe ülünk be, megvehetem a legtrendibb ruhákat, és nyaralni mehetek. Imádom a függetlenségemet” – mondta a lapnak a 32 éves szingli Tomita, akit gyakran szeretőnek próbálnak felcsípni a férfi kollégái a munkahelyén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top