Életmód

Így csalogatják a hírszerzők közé a fiatalokat

Szegeden az Információs Hivatal oktatási igazgatója beszélt arról, milyen a munkájuk és ki számukra az ideális jelölt.

Komoly elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki hírszerzőként akar dolgozni. Simon Csaba, az Információs Hivatal oktatási igazgatója egy előadáson – amelyről a Délmagyar számolt be – arról beszélt, hogy ők akkor dolgoznak jól, ha a közvélemény minél kevesebbet tud a munkájukról.

Akár az itthoni értékelő-elemző, akár a külföldi műveleti tiszti megbízáshoz elengedhetetlen a komoly szakmai tudás – jogi, közgazdasági, informatikai – és speciális hírszerző szakismeretek szükségesek. Természetesen az idegennyelv-tudás elengedhetetlen az ügynöki munkához. Azt a szolgálat honlapjáról tudjuk, hogy a műveleti tisztek 35 százaléka két, 31 százaléka három vagy több idegen nyelven beszél.

Az utóbbi években a fiatalok körében vonzóbbá vált a hírszerző hivatás. Az Információs Hivatal tisztjeinek 61 százaléka negyven év alatti, 15 százaléka még nem töltötte be a harmincadik életévét – írja a Délmagyar.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top