Életmód

Polgár Judit az ENSZ reklámarca lesz

Polgár Judit sakknagymester különleges felkérést kapott. Az ENSZ női egyenjogúságot szorgalmazó programjának arca lesz. A különleges bejelentésre kedden esete Washingtonban került sor.

A világszervezet egyik tavaly elfogadott programja a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozik. Gazdája az ENSZ nőügyi szervezete, az UNWoman. Programjuk pedig a Földkerekség 50:50, 2030-ig címet viseli, amely egyúttal a célt is jelöli, 2030-ig a világban meg kell valósítani, hogy a nők a férfiakkal azonos jogokat élvezzenek az élet különböző területein.

Ehhez a programhoz keresett az ENSZ olyan bajnoknőket, akik eddigi életpályájukkal, sikereikkel, személyiségükkel méltón képviselik a világszervezet céljait. A magyar ENSZ-misszió vezetője, Bogyay Katalin a tavaszi ülésszakon javasolta Polgár Juditot Lakshmi Purinak, a világszervezet főtitkár-helyettesének.

A nagykövet szerint a sakknagymester erős üzenetet közvetíthet, részben mert a közép-európai térségből származik, részben mert jobbára férfiak uralta sportágban ért el óriási sikereket, nem utolsósorban pedig mert családanya, aki harmonikusan egyezteti össze a szakmai sikereket a családi élettel, a gyermekneveléssel.

Bogyay Katalin márciusban, a nők helyzetével foglalkozó bizottság ülésszakán mutatta be az ENSZ-palotában Polgár Juditot, aki elmesélte, fiatal lányként, majd nőként hogyan tudott túllépni a sztereotípiákon, és sikereket elérni a többnyire férfiasnak tartott terepen.

Az ENSZ washingtoni központjában Polgár Judit kedden, helyi idő szerint a délutáni órákban vette át és fogadta el a világszervezet felkérő levelét, így mostantól egészen 2030-ig ő lesz a nőügyi szervezet egyik bajnoknője és reklámarca. A szervezet egyébként összesen tizenöt hölgyet választott, köztük egy jemeni énekesnőt, vagy például a bangladesi miniszterelnök-asszonyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top