Életmód

“Ne fütyüljél utánam az utcán, attól még nem dughatsz meg!”

Fütyülés, beszólás, trágár megjegyzések – nekem nincs olyan nőismerősöm, aki legalább egyszer életében ne zaklatták volna verbálisan az utcán. Engem például konkrétan az intimszőrzetem színének milyenségével zaklattak. Most Amszterdamban azt fontolgatják, hogy konkrétan törvénybe ütköző legyen az is, ha valaki zaklat, megfélemlít, anélkül, hogy hozzád érne.

Állítólag a tömegben rejtőzködnének a “felügyelők”, és tényleg megbüntetnék azokat a férfiakat, de persze a nőket is, akik valakit verbálisan zaklatnak az utcán. Nem túl életszerű nekem ez az ellenőrzés, de a program része lenne egy iskolai oktatási program is, ahol erről beszélgetnének a diákokkal, szerintem ez szuper ötlet. Egy 2016-os felmérés szerint az amszterdami nők 56 százaléka élt át verbális szexuális zaklatást, a 15 és 34 év közöttieknek pedig a 84 százaléka.

 Ilyen például New Yorkban végigsétálni az utcán, ha nő vagy:

Pár éve, amikor egy amerikai építkezésen kitettek egy táblát ezzel a felirattal: “Bocsánatot kérünk a fütyülő munkásokért, de jól nézel ki! Előre bocsánat a mocskos megjegyzésekért is!”, akkor fogtam magam, és elmentem a legközelebbi építkezésre, és megkérdeztem a melósokat, hogy miért…

Annyi jó csaj sétál itt reggeltől estig, hogy jaj – kezd a beszólós kalandokba az 51 éves férfi. – Szóltak már vissza keményen a nők, és annyira beégtem, hogy már csak egymás között nyomjuk a megjegyzéseket

– mesélte akkor Béla, aki a többiek szerint a jó nők szakértője, bármit is jelentsen ez. “Akár hiszi, akár nem, nekem így lett feleségem. 27 évvel ezelőtt utána fütyültem egy csajnak az utcán, most a gyerekeim anyja.”

“Azóta ugye hivatalosan nem fütyülhetnék senki után” – teszi hozzá huncut mosollyal Béla. A munkások egyöntetű szavazata szerint azzal lehet őket a legjobban lelombozni, ha megkapják a “Ne fütyüljél, dolgozzál!” beszólást. Nyilván Béla sztorija elég kivételes, mert nem hiszem, hogy túl sok frigy született volna abból, ha valakinek parasztul bekiabáltak.

Az egyik kedvenc sorozatomban, a Kívülállókban van egy rész, ahol az egyik férfi főszereplő nővé változik egy napra, és baromira kiakad, hogy mennyi férfi szól be neki, és hogy ő egyáltalán nem hitte volna, hogy ennyi zaklatás ér egy nap alatt, ha nő vagy. Szóval ajánlom figyelmébe mindenkinek, aki nem érti, hogy mi a baj a szexuális beszólásokkal…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top