Életmód

5 fajta energiavámpír, akit kerülj el jó messzire

Az energiavámpírok mindenhol ott vannak. Megakadályozni nem tudjuk a létezésüket, de fontos, hogy védjük magunkat tőlük, mielőtt minden erőnket elszívnák.

Dr. Judith Orloff, a The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People című bestseller írója írt könyvében arról, milyen jelei vannak annak, hogy épp egy energiavámpírral van dolgod. Öt különböző fajtát mutat be, akiket jobb minél előbb kiiktatni az életünkből.

A doktornő azokat az embereket hívja energiavámpírnak, akik nemcsak fizikailag merítenek ki, amikor a társaságukban vagy, hanem tőlük értéktelennek, nem szerethetőnek érzed magad. Az ilyen emberek egy-egy megjegyzéssel hatalmas rombolást vihetnek végbe benned.

Ha ezt az öt jelet felfedezed, akkor egy energiavámpírral vagy kapcsolatban, lehet az párkapcsolat, rokon vagy egy barát. Miután együtt voltál vele:

  1. A szemhéjad elnehezül, legszívesebben ledőlnél aludni.
  2. A hangulatod rohamosan romlani kezd.
  3. Rád tör az ellenállhatatlan vágy valami cukros és szénhidráttal teli étel után.
  4. Szorongani kezdesz, depresszív gondolataid támadnak.
  5. Lenyomva érzed magad.

Ahhoz, hogy megvédd magad, fontos, hogy kiszúrd az energiavámpírokat, felismerd ezt az öt fajtát közülük, aztán már képes leszel eltávolodni tőlük annyira, hogy ne tudjanak ártani neked.

1. A narcisztikus

A mottója az, hogy “én vagyok az első”. Minden róla szól. Úgy érzi, ő a legfontosabb a világon, imádja a figyelmet, áhítja mások csodálatát. Azért is veszélyes, mert nincs benne empátia, és nem igazán képes a feltétel nélküli szeretetre. Ha nem úgy csinálsz mindent, ahogy ő akarja, akkor büntetni kezd érte.

Így védd magad:

Az elvárásaid legyenek reálisak. Ez az ember érzelmileg korlátozott. Inkább ne ess szerelembe vele, és ne várd el tőle, hogy önzetlen barátod legyen. Soha ne hagyd, hogy az önértékelésed tőle függjön, és ne bízd rá a legmélyebb érzéseidet. Ha elkerülhetetlen a kapcsolat vele, akkor úgy tudsz jól együttműködni, ha mindig kidomborítod, milyen haszna származik abból, amit közösen kell megoldanotok.

2. Az áldozat

Azzal fog meg, hogy mindig a “szegény én” szerepében van. Az egész világ összefogott ellene, azért olyan boldogtalan. Ha előállsz egy megoldási javaslattal, akkor rögtön jön a válasz, hogy “igen, de…” Barátként igyekszel segíteni rajta, de a panaszai eléggé lefárasztanak.

Így védd magad:

Állíts fel határokat. Ha kell, mondd meg neki kedvesen, hogy szeretnél neki segíteni megoldani a problémát, de nem akarod hallgatni órákig a panaszait. A testbeszéd, mint a keresztbe font karok vagy a szemkontaktus megszüntetése is segíthet.

Öt fajta energiavámpír, akit kerülj el jó messzire

3. Az irányító

Megszállottan igyekszik átvenni feletted a kontrollt, meg akarja mondani, hogyan kellene létezned és érezned. Mindenről van véleménye. Az érzelmeidnek szerinte sosincs alapja, mert nem férsz bele a saját kis szabályaiba. Sokszor azzal kezdi a mondandóját, hogy “tudod, mi kell neked?” és aztán persze meg is mondja, nehogy eltévedj. Úgy érezheted magad tőle, mint akin buldózerrel átmentek kétszer.

Így védd magad:

A titok az, hogy soha ne akard átvenni az irányítást. Legyél asszertív, de ne akard megmondani neki, mit csináljon. Mondhatod azt, hogy “köszönöm a tanácsot, de ezt egyedül szeretném megoldani.” Legyél magabiztos vele szemben, ne hagyd, hogy áldozatszerepbe kényszerítsen.

4. A folyamatosan beszélő

Az ember, akit nem érdekelnek az érzéseid. Csak saját magával törődik. Ha beszédbe elegyedsz vele, akkor hiába várod, hogy szót kapj, nem hagy válaszolni. Az is előfordulhat, hogy olyan közel lép hozzád, miközben beszél, hogy szinte az arcodba lélegzik, ha hátralépsz, akkor még közelebb jön.

 

Így védd magad:

Tudnod kell, hogy nem hatnak az ilyen emberre a nonverbális kommunikációs eszközök. Közbe kell vágnod, félbe kell szakítanod, ha azt szeretnéd, hogy meghallgasson. Pár percig hallgasd, aztán udvariasan mondd neki, hogy “nem akarlak félbeszakítani, de a többiekkel is beszélnem kell, vagy oda kell érnem a fodrászhoz, vagy ki kell mennem a mosdóba…” Sokkal barátságosabb ez a taktika, mintha azt mondanád, hogy “maradj már csöndben, az őrületbe kergetsz!” Ha egy családtagod ilyenfajta energiavámpír, akkor őszintén mondd meg, hogy szeretnél te is megszólalni.

5. A drámakirálynő

A legkisebb dologból is képes hatalmas drámát csinálni. Egy sima náthába bele akar halni, ha eltörik egy pohár, akkor világvége van. Mindenben meglátja a rosszat, minden apró problémától összerogy, és minden megoldandó feladattól pánikba esik.

Így védd magad:

A drámakirálynő nem képes energiát elszívni tőled, ha nyugodt maradsz. Vegyél pár mély levegőt, az segít, hogy ne rántson bele a hisztériájába. Ha pedig megteheted, akkor kerüld el mind az öt fajta energiavámpírt, és inkább olyan emberekkel vedd körül magad, akik feltöltenek. Az életed minősége múlhat rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top