Életmód

Flamenco, a szenvedély tánca

A flamencotáncosok szerint mindenkiben dobog egy szív, ami úgy pulzál, akár a flamenco ritmusa: hol felkiált, hol sóhajt, hol pörög, hol lassít, neked csak meg kell találnod a sajátodat. A spanyolok tánca az ellentétek harmóniáján alapszik, amennyire szenvedélyes és vad, épp annyira lehet lágy és szelíd.
Fotó:Marosi Viktor

Fotó:Marosi Viktor

Ebbe a virtuóz műfajba szeretett bele gyerekként Pirók Zsófia, a fiatal flamencotáncművész is, aki balett-táncos édesanyjától látta először az arab, zsidó, keresztény, indiai, cigány eredetű ősi mozdulatokat. Majd a spanyolokat megszégyenítő tánctudásának köszönhetően, tizenkilenc évesen felvételt nyert a sevillai Conservatorio Profesional de Danza flamenco szakára, ahol az intézmény első külföldi végzőseként szerzett diplomát.

A gyönyörű táncos azóta a flamencónak szenteli életét, bámulatos előadásain magassarkújában nemcsak végigtáncolja az estét, hanem hangszerként használja azt, ahogy a flamenco tüzes ütemét eltáncolja.

Fotó: Huisz István

Fotó: Huisz István

Szerencsére a flamenco ritmusvilága kimeríthetetlenül gazdag, és a különböző műfajok találkozásával újabb izgalmas utakra vezet. Következő projektje, a Táncmelodikák alapja is egy ilyen különleges fúzió gyümölcse, ahol Pirók Zsófia és a Melodika Project kiváló zenészei egyedi műfajt teremtenek a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A Melodika Project klasszikus szerzők közismert darabjait szólaltatja meg kezdve Bachtól, Bartókon át Piazzolláig, sajátos zenei megközelítésben és egyéni hangszerelésben. Újjáélednek a remek stílusok, mint például a jazz, a reggae vagy a tangó ismert dallamai, és mai értelmezést nyernek a flamencogyökerű koreográfiákban.

Az egyedülálló produkcióban, ahol a táncművész egyszerre táncos, zenész és karmester is, egy új műfaj, a tánckoncert születik meg. Legyél részese ennek te is január 29-én a Várkert Bazárban a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

 

Jegyvásárlás

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top