nlc.hu
Életmód
Világhírű külföldi koreográfusmesterek produkciói a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Világhírű külföldi koreográfusmesterek produkciói a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Újra – és jó okkal – műsorára tűzi a tavalyi évad egyik, ha nem a legnagyobb sikert besöpört estjét a Nemzeti Táncszínház.
Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

A Szegedi Kortárs Balett majd harminc éve alatt megszámlálhatatlan sikerprodukcióinak frenetikus népszerűséget besöprő előadása egy fiatal olasz mester, Enrico Morelli és a világhírű koreográfuspáros: Uri Ivgi és Johan Greben alkotói munkásságának gyümölcse. 

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

 A Moderato Cantabile, az itáliai alkotó mesterműve a szenvedélyről szól, a hiányról; az érzelmi életet idézi fel, a szerelemről próbál mesélni anélkül, hogy beteljesítené, pusztán kirajzolja az alatta megbúvó térképet. A színpadon szoba – téren és időn kívül –, mely meghatározott, állandó minták szerint létezik. A figurák ebbe a térbe érkeznek, a “máshol levés” terébe, ahol kitörölhetetlen nyomot hagynak maguk után: különböző ösvényeken indulnak el, melyek barázdanyomain a szabadság terei sejlenek fel, ha mégoly illuzórikus és illékony formában is. A rendkívüli tehetségeiről híres Szegedi Kortárs Balett táncművészei – Zsadon Flóra és Czár Gergely főszereplésével – lelkünk legmélyebb, legtitkosabb zugaiba invitálnak bennünket.

Ivgi & Greben a békétlenség világába kalauzol: “A művészetből önmagunk, társadalmunk, világunk tükröződik vissza. Mi, alkotók magunk is e világ részesei vagyunk. Látunk, érzünk, véleményezünk, tapasztalunk és befogadunk. A fájdalom, a menekültek, az elnyomás, a határok, a kirekesztés, a nacionalizmus, a háború és a félelem alkották azokat az elemeket, melyekre a Baby Boy produkciónk épült.” A koreográfuspárosnak ez a hetedik együttműködése a neves Tom Parkinson zeneszerzővel, aki ezúttal is végigkísérte az egész alkotói folyamatot. Tom zenéjében erőteljes dallamaival, heves ritmusaival testesíti meg a mű alapötletét, inspirálva Ivgit és Grebent.

A Szegedi Kortárs Balett nemzetközi hírű, közkedvelt társulata a Nemzeti Táncszínház szervezésében 2017. január 24-én a Müpában varázsolja el a nézőket!

 

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Jegyvásárlás 

 

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top