Életmód

Melyik a nagyobb diétagyilkos: a desszert vagy az alkohol?

Te mivel bűnözöl szívesebben, egy csokitrüffellel vagy egy pohár borral? Egy frissen sült süteménnyel, vagy egy margaritával? Most kiderül, melyik van rosszabb hatással a diétádra!

 A wellnesskultúra egyaránt démonizálta a cukrot és az alkoholt is, amik ennek ellenére is a kedvenceink maradtak. Egy pohár jó bor vagy egy szelet torta ugyanakkor vitathatatlan részei egy kiegyensúlyozott étrendnek, és mindkettő hozzájárulhat az általános fizikai és mentális jólétünkhöz, ha egyébként tisztán és tudatosan étkezünk. Önmagában azonban sem a cukor, sem az alkohol nem túl egészséges, főleg a diétázókra nézve: mindkettő függőséget okoz és elhízáshoz is vezethet – de mégis melyik a rosszabb?

Melyik a nagyobb diétagyilkos: a desszert vagy az alkohol?

 Számos dietetikus vélekedik úgy, hogy a cukortól, vagyis a cukros desszertektől jobban kell félnünk, mint az alkoholtól. Hogy miért? Például egy pohár borban kevesebb kalória, és kevesebb cukor is található, mint egy szelet brownie-ban, és kutatások szerint az emberek a mértéket is jobban tudják tartani, ha alkoholról van szó. Az alkoholt ugyanis ösztönösen károsabbnak tartjuk, mint az édességeket, ezért könnyebben megállunk egy pohár bornál, míg a sütikből gondolkozás nélkül repetázunk. 

Az alkoholos italokban ráadásul zsírból is kevesebb található, míg a csokik és sütemények bővelkednek bennük. A májunk prioritáslistáján is a mérgek, vagyis az alkohol lebontása áll első helyen, csak ezután foglalkozik a zsírral. 

Mindez azonban nem jelenti, hogy ha kizárjuk az édességeket, akkor jöhetnek a koktélok és a tömény italok! A kulcs ebben az esetben is a mértékletesség: egy pohár bor vagy egy házi készítésű, minőségi alapanyagokból készült sütemény nem fogja tönkretenni az egészséges étrendünket, sőt!

 Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top